Ekonomska škola u Pirotu je jedna od najopremljenih škola, kaže za Danas direktor škole Vidojko Cvetković i otkriva da ova škola ima nameru da prva u Srbiji otvori elektronsku biblioteku.

Usled nedostatka knjiga, učenci će moć da dobiju CD koji će biti zaštićen od presnimavanja i moći će kući da čitaju ono što im je potrebno. Mi ćemo biti prva škola u Srbiji koja će imati ovakvu biblioteku. Otvaramo i internet klub sa tri kompjuterske jedinice za naše učenike – kaže Cvetković.

Cvetković dodaje da je ova škola, od kada je u programu reforme srednjih stručnih škola koje sprovodi Ministarstvo prosvete i sporta i nemačka organizacija GTZ i Cards, u prvi plan stavila njeno opremanje i ulaganje u kadrove koji u oglednim odeljenjima drže nastavu.

– Za dve godine postigli smo zavidne rezultate u opremanju kabineta i proširenju prostora za nastavu specijalizovanog tipa, kao što su biro, učionice informatičkog tipa a za trgovce, za konobare i kuvare smo takođe opremili radionicu, vežbaonicu i učionicu. Imamo i dva specijalno opremljena kabineta – biroa za virtuelna preduzeća za učenike oglednih odeljenja. U tim specijalno opremljenim kabinetima imamo internet, telefon, kompjuterske stolove. Sve je urađeno po standardima evropskog školstva i propisima koje zahteva reforma školstva. Nastavu u školi smo doveli na evropski nivo – kaže Cvetković.

Cvetković kaže da je teško izračunati vrednost ove opreme, budući da je veliki deo te opreme od donatora.

– Primera radi, ne znamo koliko je u tom trenutku koštalo 20 kompjuterskih jedinica, najsavremeniji fotokopir aparati, štampači, laptopovi, fleš memorije… To su velika sredstva. To smo dobili od nemačke organizacije Cards. Oprema je nova i neoštećena, na zidovima su bele i zelene table. Tu su i fleš memorije, flip čartovi, video projektori, laptopovi. Naši profesori sa laptopovima idu na čas. Konobari i kuvari vežbaju u školskoj radionici, a na praksu idu u hotele, restorane i hotele. Ovih dana razgovarali smo i da za naš kabinet gde trgovci drže časove kupimo nekoliko fiskalnih kasa školskog tipa za obuku – kaže Cvetković.

Ekonomska škola u oblasti ekonomije obrazuje dva ogledna odeljenja – za finansijske administratore i komercijaliste i jedno klasično odeljenje za ekonomske tehničare. Obrazujemo i trgovce, konobare i kuvare sa trećim stepenom stručnosti.

 

Stara planina

– Prateći savremene trendove i najave razvoja turizma na Staroj planini, tražili smo od Ministarstva prosvete da se u našoj školi otvori i odeljenje za obrazovanje turističkih ili ugostiteljskih tehničara. Potrebe za ovim kadrom imaće ne samo naša, već i ostale opštine koje gravitiraju ka Staroj planini. Prema nekim planovima, biće potrebno oko 6.000 turističkih i ugostiteljskih radnika na ovom prostoru. Nadamo se da će ovo novo odeljenje startovati iduće godine – kaže Cvetković, dodajući da je svim profesorima u školi omogućeno da nastavu organizuju na najsavremeniji način.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari