U Ekonomskoj školi u Požarevcu ove godine školovanje će završiti prva generacija komercijalista. Ovaj smer je specifičan po tome što se tokom nastave simulira stvaran proces rada u privredi. U školi postoje četiri virtuelna preduzeća u kojima su nastavnici direktori, a učenici zaposleni sa tačno određenom pozicijom u firmi.

 Zahvaljujući ovakvoj vrsti prakse, učenici su mnogo pripremljeniji za tržište rada i dalje napredovanje, pokazuju iskustva evropskih zemalja. Ovde smatraju da su na ovaj način učenici zaista osposobljeni za poziv sa stručnim i praktičnim znanjem. Ono što ga razlikuje u odnosu na klasične je to što se deca u prvom i drugom razredu pripremaju za rad u virtuelnom preduzeću. U trećem razredu imaju jedan dan u nedelji kada simuliraju stvarne procese rada u privredi. Osnivaju preduzeće, registruju ga, nabavljaju, kupuju, knjiže i evidentiraju. U trećoj godini se bave unutrašnjom trgovinom, a u četvrtoj spoljnom. Maksimalan broj učenika koji čine grupu je 12, a sva odeljenja imaju 24 učenika najviše. Svaka grupa ima svoje preduzeće i profesora koji ga vodi. Naša preduzeća se bave prodajom igračaka.

Posebno ističu da u Nemačkoj, čiji je model primenjen u oglednoj nastavi, država podržava takav način rada, a privreda se aktivno uključuje i omogućava zaposlenje najboljima. To je ono što Srbiji nedostaje, navodi ona. Imali smo sreću da smo prošle godine posetili našu partnersku školu u Nemačkoj. Ponosni su jer ono što oni rade nije ništa lošije od njihovog rada. Medjutim, oni imaju prednost da njihova drzava podržava takav način rada, da se privreda aktivno uključuje, aá školuju se ákadrovi koji su potrebni. Privreda istovremeno finansira praktičnu nastavu i omogućava im zaposlenje na kraju školovanja. To je ona karika koja nam, nažalost, nedostaje. Smer komercijalista je kao ogledni uveden kao 2007.godine kada se škola uključila u program reforme srednjeg stručnog obrazovanja koji se od 2002.godine sprovodi u saradnji sa Nemačkim društvom za međunarodnu saradnju (GIZ).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari