Rektor Univerziteta u Beogradu Branko Kovačević izjavio je juče da će, ukoliko se blokada Filološkog fakulteta nastavi, studentima biti teško da sakupe dovoljan broj bodova za upis naredne godine studija.



„Ako ovo potraje, 10.000 studenata neće moći da obavi svoje nastavne obaveze i verovatno neće imati dovoljan broj bodova na jesen, što znači da neće moći da upišu godinu“, kazao je Kovačević.


Rektor je upitao ko će studentima platiti školarinu ukoliko zbog izgubljenih nastavnih dana ne budu mogli da sakupe dovoljan broj bodova.

„Sada ja pitam, ko će njima da plati školarinu, hoće li država da plati pošto nije uradila svoj posao, nije im obezbedila da uče, ili će da plate ovi koji blokiraju iz svog džepa“, kazao je Kovačević.

On je naveo da se na ostalim fakultetima, poput Elektrotehničkog, već polažu kolokvijumi, a da je na Filološkom fakultetu prvi mesec akademske godine praktično izgubljen. Rektor je kazao da nastavnici i uprava Filološkog fakulteta pokušavaju da održe nastavu i u uslovima blokade, ali da je to veoma teško.

„Ne možemo regularno da održavamo nastavu, ona se odvija u nekim otežanim uslovima, daleko od regularnih uslova. Neki časovi se održe, neki se ne održe. Drži se nastava po zbornicama, neuslovnom prostoru, jer su neke učionice blokirane, neke su vezane žicom“, kazao je Kovačević.

Rektor je rekao da je na Filološkom fakultetu pričinjena i materijalna šteta, a uprava fakulteta sakuplja podatke o tome. On je ukazao da je grafitima ispisana i zgrada Rektorata, koja se zbog svoje starosti i vrednosti konzervira i uređuje posebnim metodama.

On je podsetio da se ni na Filozofskom fakultetu nastava ne odvija redovno, ali da je situacija ipak povoljnija jer, kako je rekao, za razliku od Filološkog fakulteta, tamo zaista štrajkuju studenti koji su u kontaktu sa svojim profesorima.

Filološki fakultet blokiran je od 17. oktobra, a Filozofski od 20. oktobra. Studenti traže da svi studenti koji imaju 48 bodova mogu da studiraju o trošku države. Zahtev je i da školarina ne premašuje tri minimalne mešečne zarade. Neki od zahteva su i početak razgovora o besplatnom obrazovanju, kao i izmene Zakona o visokom školstvu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari