U sklopu priprema za današnje pregovore sa Iranom povodom nuklearnog programa te zemlje, SAD i njeni saveznici već razmatraju uvođenje novih i strožih sankcija Teheranu, što je jasan signal da bi i ovi pregovori mogli da se okončaju neuspehom. Činjenica je, međutim, da sastanak svima budi nade i održava želje obeju strana da sednu za pregovarački sto, uprkos tenzijama podgrejanim prošle nedelje otkrićima da Iran tajno gradi novo nuklearno postrojenje.

 U najboljem slučaju, smatraju analitičari, razgovori bi mogli da stišaju strasti povodom tajnog iranskog nuklearnog postrojenja, zatim trogodišnjeg iranskog prkosa zabranama Saveta bezbednosti UN na obogaćivanje urana i zapadnim tvrdnjama da Teheran podržava teror, i dovedu do još jednog sastanka do kraja godine.

Uoči današnjih pregovora u Beču, Stejt department je naglasio da se nada da će sastanak otvoriti vrata za dublji dijalog o načinima na koji Iran može da ublaži zabrinutosti povodom svog nuklearnog programa. Portparol Stejt departmenta P.J. Krouli kaže da ukoliko Iran pokaže spremnost da razgovara o nuklearnom pitanju, onda će verovatno biti i novih sastanaka sa Teheranom.

Krouli je ukazao da predsednik Obama namerava da nekoliko meseci vrši procenu iranske pozicije i da se konsultuje sa pregovaračkim partnerima pre nego što donese odluku o narednim merama. U Teheranu, predsednik Mahmud Ahmadinedžad kaže da će razgovori biti test poštovanja iranskih prava. „Ovaj sastanak je test iskrenosti i angažovanja nekih zemalja prema zakonu i pravdi“, izjavio je Ahmadinedžad.

Pregovori će formalno započeti iranski nuklearni pregovarač Saed Džalili i komesar za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana. Nakon toga uslediće razgovori sa predstavnicima pet država – SAD, Britanija, Francuska, Rusija i Nemačka. U ime Vašingtona pregovore će voditi Vilijam Brns, podsekretar za političke poslove, dok će Rusiju predstavljati zamenik šefa diplomatije Sergej Ribjakov. Jedino Kina, koja se protivi sankcijama UN šalje predstavnika nižeg ranga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari