Ministri inostranih poslova zemalja članica OEBS-a izrazili su juče, tokom neformalnog sastanka na Krfu, odlučnost da nastave dijalog o razvoju evropske bezbednosti koji su započeli na tom grčkom ostrvu.

 Dora Bakojani, ministarka inostranih poslova Grčke, koja je aktuelni predsedavajući Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), izrazila je nadu da će razgovori koji su vođeni ovog vikenda na Krfu postepeno dovesti do zajedničkog pristupa bezbednosnim izazovima s kojima se te zemlje suočavaju.

„Ministri su odlučili da formalizuju ‘Krfski proces’ čiji je cilj da se nastavi dijalog o bezbednosti“, rekla je na kraju sastanka Bakojani. OEBS okuplja 56 zemalja članica Evrope, Kavkaza i centralne Azije kao i SAD i Kanadu. „Mi smo možda na početku nečeg što može biti dug i težak proces“, dodala je grčka ministarka i istakla da postizanje solidarnosti među 56 zemalja članica OEBS-a, svaka sa svojim problemom, nije lako. Ministri inostranih poslova razgovarali su i o ruskom predlogu koji je prošle godine podneo predsednik Dmitrij Medvedev o novoj evropskoj bezbednosnoj strukturu prema kojoj je zapad podozriv zbog toga što misli da time Moskva želi da neutralizuje NATO.

Finski ministar spoljnih poslova Aleksander Stab rekao je da skoro svi misle da postojeće bezbednosne organizacije u Evropi rade dovoljno dobro, misleći na NATO, EU i OEBS. On je rekao da te organizacije treba ojačati, ali „mislim da je poruka da nam ne trebaju nove strukture“, dodao je on.

Predstavnik za spoljnu politiku i bezbednost EU Havier Solana rekao je da se nada da će razgovori započeti na Krfu moći da daju materijal koji može da se finalizuje na sledećem ministarskom sastanku OEBS-a u decembru i podvukao da će za to „trebati vremena“. Sastanku ministara OEBS-a prethodio je sastanak ministara inostranih poslova Saveta NATO-Rusija, prvi sastanak tog saveta na nivou ministara spoljnih poslova otkada su prekinute veze posle ruskog rata sa Gruzijom prošlog avgusta. Dve strane su se složile da nastave sastanke na visokom nivou uprkos razlika po pitanju Gruzije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari