Ruski i francuski predsednici Dmitrij Medvedev i Nikola Sarkozi saglasili su se juče o nastavku pregovora Moskve i Brisela koji bi trebalo da rezultiraju novim sporazumom o strateškom partnerstvu. Razgovori dveju strana prekinuti su na inicijativu Brisela nakon ruske vojne akcije u Gruziji. Sarkozi, čija država trenutno predsedava Uniji bio je domaćin samita EU-Rusija održanog u francuskom gradu Nici.

Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Baroso objavio je zvaničan nastavak pregovora i istakao neophodnost „stalnog političkog dijaloga Brisela i Moskve“. On smatra da je globalna finansijska kriza pokazala međuzavisnost ekonomija EU i Rusije i pozvao na usaglašavanje predloga uoči današnjeg globalnog samita o finansijskim problemima u Vašingtonu. Medvedev se takođe založio za uspostavljanje „bliskih odnosa“ Rusije i EU. Ruski lider je naglasio da je njegova država spremna da zajedno sa EU i ostalim partnerima „učestvuje u izgradnji parametara nove finansijske arhitekture“.

Medvedev je ocenio da se zbog ekonomske krize mora izvršiti reforma međunarodnog finansijskog sistema i njegovih glavnih institucija – Međunarodnog monetarnog fonda i Svetske banke. Budući da je francuski predsednik ranije izjavio da bi na sastanku u Vašingtonu trebalo da bude postavljena osnova za kompletno preuređenje finansijskog sistema, analitičari smatraju da Moskva i Pariz imaju slične ambicije.

Dosta pažnje učesnici skupa u Nici posvetili su i bezbednosnoj situaciji na Starom kontinentu. Sarkozi je ocenio da razmeštanje delova antiraketnog štita u Evropi ne bi doprinelo uspostavljanju većeg stepena bezbednosti. Njegov ruski kolega ponovo je izrazio protivljenje takvim planovima Vašingtona.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari