Nastavak radova na izgradnji Spomen doma „Pere Todorovića” 1Foto: Dejan Đorić

Državni sekretar u Ministarstvu za kulturu i informisanje i dugogodišnji sekretar Udruženja novinara Srbija (UNS), Nino Brajović, dogovorio je sa rukovodstvom Smederevske Palanke nastavak radova na izgradnji Spomen doma „Pere Todorovića“ u Vodicama, prvom novinarskom selu, kao i veća izdvajanja za rad lokalnih medija.

Kako je UNS preneo blog.palanacke.com, izbor Smederevske Palanke za prvo zvanično viđenje sa kolegama predstavlja i priznanje lokalnim redakcijama, ali i lokalnoj samoupravi koja je odmah po preuzimanju vlasti inicirala kontakt sa Brajovićem radi nastavka aktivnosti oko izgradnje Spomen doma „Pere Todorovića“, koje su, kako se navodi “ u potpunosti zamrle tokom sedmomesečne vladavine nedavno smenjene garniture (SNS)”.

Poseta državnog sekretara i predsednika Izvršnog odbora UNS-a Petra Jeremića Smederevskoj Palanci, započela je prijemom i radnim sastankom u kabinetu predsednika opštine, gde je, o nastavku radova na Kući i situaciji u vezi sa lokalnim medijima, razgovarao sa predsednikom Toplicom Pintorovićem, njegovim najbližim saradnicima i predsednikom ZTU „Vidovača“, Miodragom Zagorčićem.

Tom prilikom je dogovoreno je da se nastave radovi na završetku Kuće srpskog novinarstva, da se za novog predsednika Građevinskog odbora imenuje Toplica Pintorović, i utvrđene su obaveze, kako lokalne samouprave, tako i Udruženja novinara Srbije i ostalih učesnika u ovom projektu.

Takođe je razmatrana i situacija u oblasti medija, koja će u narednom periodu biti “mnogo bolja nego do sada”, zato što je, kako se navodi, sa opštinskim rukovodstvom dogovoreno da se za rad lokalnih medija opredele sredstva u visini do dva odsto budžeta.

Tokom posete u petak, Brajović je u Vodicama, u Spomen kući „Pere Todorovića“ održao sastanak sa novinarima, kome su prisustvovali i funkcioneri u lokalnoj samoupravi, a potom je simbolično „pustio u rad“ štednjak na čvrsto gorivo, koji je donirala fabrika „Milan Blagojević“ iz Smedereva.

Brajović je prisustvovao i prvoj književnoj večeri u Spomen kući „Pere Todorovića“, u organizaciji Književnog kluba „Pera Todorović“, koje je otvorio predsednik Skupštine opštine Nikola Vučen, a Slobodan Todorović Toki predstavio rad Živomira Miće Stevanovića, čiju poeziju su, pored autora, čitali i gosti, članovi Književnog kluba „21“. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari