Načelnik Braničevskog upravnog okruga, Goran S. Petrović, primio je u svom kabinetu ambasadora Japana u Srbiji, Tošija Cunozakija. Prijemu je prisustvovao i poslanik u Skupštini Srbije, Žarko Pivac.

Japanski ambasador je izrazio zadovoljstvo zbog dolaska u Požarevac kako bi prisustvovao koncertu japanskih umetnika i Gradskog ženskog hora „Barili“ organizovanog u saradnji Ambasade Japana i grada Požarevca. Bila je to i prilika za razgovor o drugim značajnim vidovima saradnje Japana i Braničeva.

– Ranije sam dolazio u Požarevac, povodom primopredaje donacije za Romski centar. Naša vlada je izradila projekat za osnovne potrebe stanovništva, a mi smo u okviru tog projekta organizovali projekat pomoći za romski centar u Požarevcu.

U ovom okrugu se nalazi i opština Petrovac na Mlavi, za koju smo obezbedili vozilo za odnošenje smeća. Nedavno smo sa Vladom Republike Srbije potpisali dokument koji se odnosi na šest miliona evra za postavljanje opreme za mamografiju na 39 lokacija širom Srbije. Jedan od tih mamografa će biti u zdravstvenoj ustanovi u Petrovcu na Mlavi. Imamo primer Svilajnca gde će japanska elektronska kompanija uložiti znatna sredstva. Dosta predstavnika japanske trgovine nalazi se u Beogradu, a nadamo se da će naše kompanije investirati i u Požarevac i Braničevo, rekao je ambasador Cunozaki.

Okružni načelnik, Goran S. Petrović, se zahvalio na onome što je ambasada Japana do sada učinila i izrazio očekivanja da će se saradnja nastaviti i na planu ekonomskih odnosa te dodao da je u ovom trenutku najvažnije izložiti potencijale i intenzivirati kontakte što će dovesti do novih ideja. Petrović je japanskom ambasadoru uručio poklon – statuetu Miloša Obrenovića, simbol grada i srpske državnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari