"Sa Blažićem i njegovim ocem nisam bio u sukobu": Nastavljena svedočenja oštećenih na suđenju Urošu Blažiću 1Foto FoNet Marko Dragoslavić

Trećeg dana suđenja Urošu Blažiću za masovna ubistva u Malom Orašju i Duboni 4. maja 2023. godine nastavljeno je svedočenjem oštećenih.

Najpre je trebalo da bude ispitan oštećeni Nemanja Ilić, ali da zbog zdravstvenog stanja nije bio u mogućnosti da se pojavi.

Advokat Stefan Stefanović je istakao da će najverovatnije biti moguće da bude saslušan 11. septembra, odnosno na narednom pretresu.

Igor Ilić, otac oštećenog potvrdio je da je ranije danas otkazao kola hitne pomoći budući da se njegov sin nije osećao dobro od ranih jutarnjih časova.

Nije dobro. Dobio je bolove sinoć, tako da nije u stanju. Nadam se da će moći sledeći put“, rekao je on.

Sudija je konstatovala da će za sledeći put biti organizovano njegovo dovoženje u Specijalni sud.

Oštećeni Milomir Mijailović, koji je jedan od ranjenih u selu Dubona, danas se izjašnjavao pred sudom.

Njega je Uroš Blažić u svojoj odbrani optužio da mu je ranije pretio da će ga šamarati.

Ipak, Mijailović je na pretresu danas ispričao u kakvom je odnosu bio sa Blažićem i prepričao incident koji se dogodio tri ili četiri meseca pre tragedije.

„Prošao sam pored škole, stisnuo sam sirenu.. A nije se setio kako sam ga hranio u svojoj kući kao malog“, rekao je Mijailović, a potom objasnio da su se nakon ovog događaja sretali, ali da nije bilo nikakvih problema.

„Išao sam autom, presekao mi je put motorom. Pritisnuo sam sirenu i nastavio sam svoj put. Otišao sam u prodavnicu.“, objasnio je on.

Kako je istakao, posle ga je sačekao Blažić sa motorom i počeo da se raspravlja sa njim o tome zašto mu je svirao i zašto mu je presekao put.

„Prišao mi je Blažić i pitao zašto idem na njega autom, on je bio na motoru. Nasrnuo je na mene ispred prodavnice i bacio kacigu. Ovo se desilo tri, četiri meseca pre masakra, a on se toga setio“, ispričao je on.

Svedočio je Mijailović i o kobnoj noći.

„On je stao kolima ispred moje kapije, gde sam sa majstorom nešto završavao. Bio sam malo dalje. Izašao je, opalio je metak u majstora Jovicu koji je brusio nešto i čučao pored“, opisao je on.

Kako je rekao, Blažić je kobne noći pucao iz pištolja, oko devet metaka.

„Ja sam legao pored kuće, pošto mi je metak prošao kroz stomak i ruku, bolelo me je. Mislio je verovatno da sam mrtav. Zamenio je okvir i pucao je potom još dva puta u Jovicu Stefanovića“, opisao je on i dodao da je Blažić nakon toga seo u kola i otišao dalje.

Blažićevu porodicu, kako je istakao, poznaje od ranije.

„Nije se setio kako sam ga hranio kao malog kad ga je baba dovodila“, rekao je on.

On je postavio pitanje i oko samog pretresa nakon Blažićevog hapšenja.

„Koliko znam, kad te neko prijavi, odmah dolaze da ti vrše pretres, a kod njih je to rađeno posle nekoliko dana“, rekao je on.

On se na kraju okrenuo i prema Blažićima i obratio im se.

„Tvojih devet metaka sam progutao i preživeo sam, a tebe ću da sačekam, iako imam 57 godina. Ti nećeš da preživiš, zapamti“, rekao je.

Danas svedoči i Milomirov brat Predrag, koji je rekao da ostaje pri svom iskazu.

„Milomir je radio kapiju, ja sma bio tu i ušao u kuću, kada sam začuo pucnje. Izašao sam na terasu da vidim šta se dešava i on me je pogodio sa dva metka. Nisam video koliko je puta pucao u druge. Sa Urošem Blažićem i njegovim ocem nisam bio u sukobu. Radišu poznajem, nemam saznanja o tome da li je posedovao oružje, ali sam u Duboni saznao iz priče“, rekao je.

On je rekao i da je čuo da je Radiša na svadbi sina pričao da ima toliko oružja da pobije pola sela.

Podsećamo, Blažić je optužen da je ubio devet i ranio 12 osoba, kao i za nelegalno posedovanje oružja, otmicu i neovlašćeno korišćenje tuđeg vozila.

Njegov otac Radiša Blažić tereti se za nelegalno posedovanje oružja i ugrožavanje sigurnosti građana.

Tokom prvog dana suđenja, Blažić je priznao izvršenje krivičnog dela za koje se tereti, a njegov otac Radiša Blažić rekao je da nema nikakve veze sa oružjem koje je njegov sin koristio i koje je pronađeno posle zločina.

U četvrtak, drugog dana suđenja, svedočilo je 19 ljudi – ranjeni, roditelji ubijenih, roditelji ranjenih, oštećeni i taksista.

„Bedniku jedan“: Svedočili roditelji stradalog mladića Marka Mitrovića

Danas je svedočio i Dragan Mitrović, otac ubijenog Marka Mitrovića, koji je najpre isključio mikrofon i okrenuo se ka Urošu i Radiši Blažiću.

„Bedniku jedan“ , bile su jedine dve reči koje je bilo moguće čuti.

On se potom požalio i na način na koji se ceo postupak trenutno odvija.

„Pre neki dan slušamo njihove žalbe, kako su loše živeli. Ovo je strašno. Mi nismo čuli pravi odgovor zbog čega je pobio mog sina Marka, mog sinovca Petra, zašto je ranio moju sinovicu i svu tu našu decu. I onu decu iz Dubone. Gospođo, pa on treba da odgovara na vađa pitanja, a ne da priča šta hoće. Koga briga šta su oni radili i čije su žrtve bili? Ko su i šta oni sada? Monstrumi i ubice“, besno je izgovorio.

Kako je naglasio, Blažić nije ubio samo njegovog sina i sinovca, „već njega, njegovog oca, brata, buduće unuče, te istakao da se pridružuje krivičnom gonjenju i ističe imovinsko-pravni zahtev.

Tokom današnjeg pretresa svedočila je i njegova supruga Olivera Mitrović, majka Marka Mitrovića.

Govorila je o danu i satima neposredno pre tragedije, te tom prilikom ispričala da ju je na rastanku sin zagrlio i poljubio kao i svakog dana, a da je ona otišla kod ćerke koja se porodila.

„Kad smo se vratili, Marko je večerao na terasi. Sa mlađom sestrom je otišao kod starije, da vidi bebu. Tamo su bili pola sata. Za to vreme, muž i ja smo zaspali. Čula sam vrata i mislila sam da su se vratili, ali Jelena je došla sama, a on je otišao da se nađe sa društvom. Išli su na Ravni gaj da sređuju zbog Đurđevdana i da Marko časti što je postao ujak“, rekla je.

Oko deset i trideset, probudila ih je ćerka koja im je saopštila da je Marko ubijen, te da je neko pucao na mladiće i da ne može da ga dobije na telefon.

„Sedele smo u dnevnoj sobi. Jelena je plakala, ja sam je tešila. Imale smo neku nadu da neće da bude tako strašno. Pozvala sam brata da ode tamo da vidi šta se dešava i da nam javi. Posle desetak minuta se javio i samo je plakao. Ja sam znala da njega više nema“, rekla je majka Marka Mitrovića vidno uznemirena i kroz suze.

Ispričala je i da se izuzetno radovao bebi svoje sestre, te da je samo o njoj pričao.

„Nažalost, bebu je video samo na pola sata“, rekla je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari