Odbornici lokalnog parlamenta na sedmoj sjednici razmatrali su i usvojili devet od dvanaest tačaka dnevnog reda. O preostale tri tačke vezane za ekološku situaciju u Pljevljima raspravljaće se u nastavku sjednice.


Predsjednik Skupštine opštine Pljevlja Tarik Gadžović predložio je za sedmu sjednicu Skupštine dvanaest tačaka dnevnog reda. Na samom početku predlog kluba odbornika Demokratskog fronta da se predlozi odluka o davanju saglasnosti na statute Društava sa ograničenom odgovornošću skinu sa dnevnog reda nije prihvaćen. Usvojen je Predlog Programa rada Skupštine opštine Pljevlja za 2015. godinu kojim se utvrđuju poslovi i zadaci Skupštine i njihov osnovni sadržaj, nosioci poslova i rokovi za razmatranje pojedinih pitanja. Odbornici su usvojili predlog Programa uređenja prostora za 2015 godinu. Ovim programom obuhvaćeni su ugovoreni, započeti i radovi čiji se početak i sprovođenje planira u 2015 godini, a koji se finansiraju iz budžeta opštine Pljevlja. Takođe su obuhvaćeni i radovi koji će se finansirati i iz drugih izvora što je i navedeno.

Odbornici su vodili objedinjenu raspravu o šest tačaka dnevnog reda, o Prijedlozima odluka o davanju saglasnosti na Statute društava sa ograničenom odgovornošću preduzeća čiji je osnivač Skupština opštine. Poslije više od jednočasovne rasprave, sa 19 glasova usvojeni su Prijedlozi odluka o davanju saglasnosti na Statute DOO Lokalni putevi, Čistoća, Vodovod, Grijanje, Komunalne usluge i Centra za sport i rekreaciju. Odbornici su i posljednje tri tačke posvećene ekološkim problemima u Pljevljima razmatrali objedinjeno. Pojedini odbornici opozicije na čiju je inicijativu u dnevni red sedme sjednice uvrštena ekološka situacija u Pljevljima objasnili su da je motiv za raspravu o toj temi u Skupštini u interesu svih građana i da tu niko ne treba da gleda nikakve političke interese. Na početku rasprave, koristeći institut prazne stolice, u Skupštini je o katastrofalnom ekološkom stanju govorio Milorad Mitrović, predsjednik NVO „Ekološko društvo Breznica. Mitrović je istakao da je mnogo vremena izgubljeno i svako dalje odlaganje rešavanja problema zagađenja u gradu stvara nove, veće i daleko složenije probleme

– Nesposobnost i nemogućnost donošenja pravih i dobrih odluka lokalnih političara, kao i njihova servilnost prema vlastima u Podgorici godinama unazad, danas se svodi na isto, a to je da se rokovi za rešavanje ekoloških problema stalno pomjeraju, a budućnost u Pljevljima nikad ne postaje sadašnjost, kazao je Mitrović i poručio odbornicima da građani prate njihov rad i da će biti u prilici da vide kako oni štite interese građana i da li zloupotrebljavaju njihovo ukazano povjerenje.

– Ja vas molim da prije nego što donesete zaključke i usvojite ih, bar za trenutak zaboravite međusobne razlike i da prije svega budete Pljevljaci, pa tek onda predstavnici partija kojima pripadate. Građani Pljevalja će i te kako znati da to cijene, dodao je Mitrović, kritikujući i opoziciju koji su do prije nekoliko mjeseci bili na vlasti, a da nisu ništa uradili na poboljšanju ekološke situacije u Pljevljima.

U ime ekološke građanske inicijative povodom lošeg ekološkog stanja u Pljevljima, u Skupštini je govorio i Vaso Knežević, čija je NVO „Da zaživi selo“ sakupila 6500 potpisa i proslijedila ih nadležnom ministarstvu sa ciljem da se podstakne aktivnije rješavanje gorućih ekoloških problema i da sjedište ekološkog inspektora bude u Pljevljima. „Nije bila obaveza da ove inicijative budu razmatrane na ovoj sjednici, ali nakon razgovora sa predsjednikom Skupštine odlučili smo da i one budu predmet polemisanja na lokalnoj Skupštini. Naše inicijative se odnose na to da sjedište glavnog ekološkog inspektora bude u Pljevljima i druga inicijativa je da se ispita uzrok zagađenja vazduha u Pljevljima, odnosno koji zagađivač i u kom procentu utiče na zagađenost vazduha, kako bi se mogle preduzeti adekvatne mjere kako bi se stanje popravilo. Takođe tražimo da se utvrdi u kojoj mjeri je povećan broj oboljelih Pljevljaka, naročito kod oboljenja respiratornih organa, kao i malignih oboljenja uzrokovana zagađenim vazduhom u Pljevljima“, između ostalog kazao je Knežević.

Nakon diskusije odbornika o ekološkim temama, dr. Ilhan Tursumović, predsjednik Odbora za zaštitu životne sredine pročitao je preporuke i Zaključke koje je ovaj Odbor donio vezano za rješavanje ekoloških problema u Pljevljima. Predsjednik Skupštine opštine Pljevlja Tarik Gadžović, prekinuo je sedmu sjednicu i najavio njen nastavak, najdalje u zakonskom roku od 15 dana, a u međuvremenu da Odbor za Statut i propise razmotri preporuke i zaključke Odbora za zaštitu životne sredine i da se roku od tri dana dogovori sa šefovima poslaničkih klubova o terminu nastavka sedme sjednice.

Najviše polemika o zaradama

Najviše polemike u prvom dijelu rada Skupštine do pauze izazvao je predlog Odluke o zaradama lokalnih službenika i namještenika opštine Pljevlja. Ovim predlogom, smatraju u opoziciji, smanjiće se zarade opštinskim službenicima i namještenicima, a zarade funkcionera ostaju na istom nivou. Predlogom ove odluke predviđen je institut posebnih savjetnika uveden odlukom o organizaciji i načinu rada lokalne uprave opštine Pljevalja, koja još nije stupila na snagu i koja je bila povod za mnogobrojne replike odbornika Božidara Bajića i glavnog administratora. Predlog odluke je usvojen sa 18 glasova za i osam uzdržanih glasova dok su odbornici Demokratskog fronta napustili skupštinsku salu u toku završne riječi predsjednika opštine tako da nisu prisustvovali glasanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari