Nastavlja se ispitivanje dečaka K.K. u Specijalnom sudu: Danas ga ispituju roditelji stradale dece u "Ribnikaru" 1foto FoNet Marko Dragoslavić

Dečaka K.K. koji je prošle godine počinio masovno ubistvo u školi „Vladislav Ribnikar“ nastaviće da ispituju u članovi porodica stradalih, a sve se odvija u sudnici Specijalnog suda u Beogradu u krivičnom postupku protiv roditelja dečaka.

Svedočenje i ispitivanje dečaka je započeto na prethodnom ročištu 8. oktobra 2024. godine. Pitanja dečaku su već postavljali tužilac, punomoćnici i deo roditelja stradalih u masakru, prenosi N1.

Maloletni K.K. sve vreme, otkad je počinio masovno ubistvo 3. maja 2023, se nalazi na psihijatrijskoj klinici.

Baš kao i na prethodno ročište, u zgradu suda dovoden je sanitetskim vozilom pod policijskom pratnjom kako bi svedočio u postupku protiv svojih roditelja i instruktora streljane u koju ga je, prema navodima Višeg javnog tužilaštva, odvodio otac da vežba pucanje na pokretnim metama.

Ovaj krivični postupak, za razliku od parničnih u slučaju „Ribnikar“, je zatvoren za javnost.

Suđenje se inače odvija u sudnici u Palati pravde, ali je za potrebe ovog svedočenja izmešteno u sudnicu Specijalnog suda u Beogradu.

Razlozi su bezbednosni budući da je reč o posebno osetljivom svedoku.

Maloletni K.K. će danas ponovo posle dužeg vremena videti svoje roditelje.

Naime, otac je sve vreme u pritvoru, a majci je pre godinu dana određena zabrana prilaska i komuniciranja sa sinom, koja je i dalje na snazi.

Dečak je na prošlom ročištu ispitivan za sudskom govornicom, iako se očekivalo da će se nalaziti u izolovanoj prostoriji koja je od sudnice odvojena zatamnjenim staklom.

Inače u julu prošle godine K.K. ispitivan je kao svedok dok je istraga bila u toku. To svedočenje je trajalo više sati i obavljeno je putem video linka.

Uoči prvog dana svedočenja dečaka 8. oktobra tabloidi su objavljivali delove tog njegovog iskaza, zbog čega je reagovao Viši javni tužilac u Beogradu i izdao obavezno uputstvo Prvom osnovnom javnom tužilaštvu – da formira predmet i da utvrdi kako je došlo do „curenja“ tajnih podataka iz predmeta „Ribnikar“ u javnost, kao i da procesuira odgovorne.

Nastavlja se ispitivanje dečaka K.K. u Specijalnom sudu: Danas ga ispituju roditelji stradale dece u "Ribnikaru" 2
foto (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ)

Na dan svedočenja Prvo osnovno tužilaštvo je predmet i formiralo.

Podsetimo, u ovom postupku, osim roditelja dečaka Vladimira i Miljane Kecmanović i instruktora u klubu „Partizan“ Nemanje Marinkovića, bio je optužen i Ratko Ivanović predsednik tog streljačkog kluba.

Ivanović je bio optužen za davanje lažnog iskaza tokom istrage, ali je početkom jula ove godine priznao krivicu i osuđen je na pet meseci kućnog zatvora.

Za isto krivično delo optužen je i instruktor Marinković. Tužilaštvo je u njegovom slučaju predložilo kaznu od tri godine zatvora.

Vladimira Kecmanovića, oca dečaka, Tužilaštvo tereti za teško delo protiv opšte sigurnosti i traži kaznu od 12 godina zatvora za njega.

Majka dečaka, Miljana Kecmanović, optužena je za nedozvoljeno držanje oružja i municije i za nju Tužilaštvo traži dve i po godine zatvora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari