Nastavlja se nelegalna gradnja u Nacionalnom parku Tara 1Foto: Pixabay/jplenio

U Nacionalnom parku Tara nastavlja se nelegalna gradnja, zbog čega je uprava tog parka pozvala državne institucije da reaguju na prijave protiv vlasnika takvih objekata i da efikasnije primenuju zakon.

„Službe JP Nacionalni park Tara nastaviće da postupaju u skladu sa ovlašćenjima i apelujemo na ostale nadležne institucije da budu dosledne i ekspeditivne u poštovanju zakona i sprovođenju zakonskih procedura i rešenja kako bi stali na put ovom problemu“, poručila je uprava tog javnog preduzeća.

Od novembra 2020. do februara 2021. godine, uprava JP Nacionalni park Tara je registrovala više slučajeva „divlje gradnje“ vikend objekata, čija gradja je nastavljena i pored opomena.

Međutim, kako je uprava saopštila „na osnovu krivičnih prijava, koje je tada podnela za šest nelegalnih objekata, sudski proces je započeo za samo jedan takav objekat“.

„U međuvremenu, evidentirana su 44 nova nelegalna objekta 32 investitora, uglavnom na području Zaovina – Sekulića i Osluše, odnosno na katastarskim opštinama Beserovina, Zaugline i Konjska reka. Zapisnici o nelegalnoj gradnji su predati opštinskom i republičkom građevinskom inspektoru na dalje postupanje“, saopštila je uprava tog javnog preduzeća koje upravlja Nacionalnim parkom Tara.

Od 32 investitora, navodi se, 22 nisu sa teritorije opštine Bajina Bašta.

„Izražena je tendencija fiktivne prijave lica iz drugih opština na adrese na Tari ili čak registracija poljoprivrednih gazdinstava, kako bi se zaobišle određene procedure i lakše došlo do građevinskih dozvola“, ističu u tom javnom preduzeću.

„Osim uništavanja staništa i ugrožavanja retkih vrsta“, poručuju, „nelegalna gradnja vodi ka estetskoj degradaciji predela i stvaranju komunalnih problema i zagađenju vodoizvorišta“.

Na području NP Tara, a prema zvaničnim podacima, krajem februara ove godine, bilo je 1.017 stambenih kuća u naseljima u kojima ljudi svakodnevno žive, ali i vikendica.

Većina njih je izgrađena legalno, a neke su u postupku legalizacije, jer su izgrađene bez građevnskih dozvola, ali sa izdatim lokacijskim uslovima, pa je za njihovu legalizaciju potrebna saglasnost Zavoda za zaštitu prirode Srbije.

Kako je Danas pisao, nakon višegodišnih sporova vlasnika i države, nelegalni objekti u NP Tara su poslednji put porušeni 2015. godine. Od 71 nelegalnog objekta na obalama jezera Perućac, bageri su tada ukonili 67 objekata. Četiri preostala objekta nisu srušena, jer su bila u postupku legalizacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari