U okviru programa pomoći Evropske unije ugroženima od poplava u Trsteniku je juče otpočeo proces podele 119 plastenika za 19 poljoprivrednih proizvođača koji su tokom majskih poplava pretrpeli ogromne štete, Podeli pomoći najugroženijima prisustvovali su predstavnici lokalne samouprave i organizacije „Help“ preko koje se pomoć sprovodi, saopštila je ova opština.

Predsednik Opštine Trstenik Miroslav Aleksić istakao je da je pomoć koju Evropska unija pruža u saniranju posledica poplava izuzetno značajna i izrazio nadu da će, uz podršku donatora i Opštine, poljoprivrednici ovog kraja uspeti da saniraju štete i nastave uspešnu proizvodnju.

– Poljoprivreda je osnova razvoja Opštine Trstenik, a podrška Evropske unije za otklanjanje posledica poplava je više nego dragocena. Sa današnjom isporukom, donacija EU za poljoprivrednike iznosi oko 250.000 evra i njome je obuhvaćeno preko 1200 gazdinstava. Uz pomoć Evropske unije i Opština Trstenik, sredstvima iz budžeta, podržava i podstiče poljoprivrednu proizvodnju. Ovogodišnjim budžetom izdvojeno je preko 40 miliona dinara za razvoj i podsticaje u poljoprivredi, rekao je predsednik Opštine Trstenik Miroslav Aleksić i dodao da kroz različite programe Opština pruža posebnu podršku savremenoj intenzivnoj proizvodnji u zatvorenom prostoru u plastenicima pa je današnja pomoć EU utoliko značajnija.

Sredstvima Evropske unije organizacija „Help“ je u Trsteniku obnovila 13 domova, isporučila komplete osnovnih kućnih uređaja za devet porodica, a danas i otpočela proces podele 119 plastenika za 19 poljoprivrednih domaćinstava. Pomoć Evropske unije ugroženim poljoprivrednim proizvođačima nastaviće se i u narednom periodu. Vrednost današnje donacije EU iznosi preko 78.000. evra

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari