Nezavisni sindikat policije (NSP) nastavlja sa štrajkom i danas zahtevajući poboljšanje materijalnog položaja policajaca i radnika Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije.



– Odziv na štrajk je povećan. U Srbiji trenutno štrajkuje oko 80 odsto policijskih uprava. U međuvremenu, pridružili su nam se i članovi drugih policijskih sindikata – kaže za naš list Velimir Barbulov, član Predsedništva NSP.


Kao glavni problem, on navodi da je novac koji se izdvaja iz republičkog budžeta za zaposlene u MUP-u, tokom prethodnih godina, skoro prepolovljen.

– Nekada je učešće u budžetu za MUP bilo oko 9,5 odsto od ukupnih sredstava, dok se danas izdvaja tek 5,3 odsto u budžetu. Glavni problem je poslodavac, odnosno Vlada Srbije, koja je novac koji je trebalo da ide u MUP preraspodelila i usmerila ka drugim ministarstvima – naglašava Barbulov.

Ministar policije Ivica Dačić rekao je juče da nema problem da se sastane s policijskim sindikatom koji je u štrajku, ali da nije siguran da li postoje sredstva potrebna da se ispune njihovi zahtevi. Dačić je novinarima u Aeroklubu u Beogradu rekao da je i ranije razgovarao s policijskim sindikalcima o raznim problemima, ali da su izdvajanja za policiju iz budžeta unazad nekoliko godina smanjena. Ministar je istakao i da je povećan deo policijskog budžeta koji odlazi na plate, zbog čega je teško moguće izdvojiti više novca za druge potrebe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari