Nastavljen parnični postupak u slučaju "Ribnikar": Predloženi novi dokazi protiv maloletnog K.K. i njegovih roditelja 1foto: Antonio Ahel/ATAImages

U Višem sudu u Beogradu nastavljen je parnični postupak u slučaju „Ribnikar“ koji je pokrenula porodica Dukić protiv dečaka koji je prošle godine ubio deset osoba, njegovih roditelja, Osnovne škole „Vladislav Ribnikar“ kao i Republike Srbije.

Na ročištu su svedočile zaposlene u školi „Ribnikar“ pedagoškinja Jelena Vujičić, koja je sada u penziji i psihološkinja Lidija Maksić, prenosi N1.

Obe su kazale da im niko nikada nije ukazao da se maloletni dečak koji je počinio masovno ubistvo neobično ponaša i da bi trebalo obratiti posebnu pažnju na njega.

Tokom svog svedočenja pedagoškinja Jelena Vujičić kazala je da poznaje porodicu Dukić ali da maloletnog dečaka poznaje samo sa radionica koje su bile organizovane sa čitavim odeljenjem u koje je on išao i da sa njim nije imala nikakav individualni kontakt.

Za obe svedokinje najviše pitanja imala je Snežana Dunjić, punomoćnica porodice Dukić, međutim većina su ostala bez odgovora, jer ih sudija nije dozvolila.

Odgovarajući na pitanja punomoćnice Dunjić, pedagoškinja iz „Ribnikara“ rekla je da je o maloletnom K.K. znala „vrlo malo“ pre 3. maja.

Na sledeće pitanje punomoćnice o tome da li je neposredno razgovarala sa svom decom koja su želela da iz jednog odeljenja pređu u drugo / bilingvalno, pedagoškinja je rekla da je razgovarala samo se jednom učenicom i da je praksa da deca o tome najpre razgovaraju sa razrednim starešinom.

S obzirom na to da je pedagoškinja Vujičić tokom svedočenja kazala da joj niko nije ukazivao da treba da obrati pažnju na dečaka K.K. punomoćnica Dunjić je insistirala na dodatnim pitanjima koje sudija nije dozvolila, uprkos tome što je Dunjić istakla važnost tih pitanja jer ukazuju na kredibilitet svedoka.

Jedno od pitanja punomoćnice koja su ostala nedorečena je i pitanje kako je moguće da pedagoškinja sa dečakom nije obavila razgovor o njegovoj želji da promeni smenu niti kako je moguće da je bolje znala ubijenu devojčicu Adrianu Dukić i njenog brata i sestru koji su u „Ribnikar“ išli samo dve godine, a dečak koji je počinio zločin punih sedam godina.

Zamenica državnog pravobranioca Sanja Gunić koja je u ovom postupku punomoćnica škole ali i države kazala je da se protivi pitanju jer, kako je navela, ono „nema smisla“.

Sudija pitanje nije dozvolila, a punomoćnica Dunjić je kazala da pitanje ima smisla jer pokazuje kako je svedok ispunjavala svoje radne obaveze.

„Ja tvrdim da je ona simulirala posao“, kazala je Dunjić, na šta je zamenica državnog pravobranioca Sanja Gunjić kazala je da traži opomenu za koleginicu jer smatra da je to što je kazala „više nego neprimeren komentar“.

„Ja zastupam tužioce imam dokaze za to što pitam. Zašto da mi izričete opomenu? Neka suprotna strana pobije ovo što govorim sa dokazima, a ne ovako samo verbalno“, navela je Snežana Dunjić.

Sudija je na to upozorila punomoćnicu da se u ovoj fazi samo postavljaju pitanja.

„Ja postavljam pitanja na okolnosti onog što je svedok rekla“, replicirala je Dunjić.

Zatim se otpočelo sa ispitivanjem psihološkinje Lidije Maksić.

Punomćnica Snežana Dunjić nju je pitala da li smatra da je bilo nekih propusta u njenom radu, na šta joj je ona odgovorila da smatra da nema prema informacijama koje je o dečaku imala do 3. maja, a da bi sa svim informacijama koje je saznala nakon tragedije na dečaka obratila više pažnje, posebno se osvrćući na saznanja da je otac dečaka u kući čuvao oružje i da je dečak išao na sport koji može biti potencijalno opasan.

Posebno je punomoćnicu interesovalo kako psihološkinja, kao stručno lice, vidi to što je maloletni K.K. na ekskurziji u Francuskoj dve noći prespavao obučen u fotelji. Budući da je psihološkinja navela da bi individualno sa njim razgovarala i reagovala da je primetila neuobičajeno ponašanje, pa je insistirala na tome da li je takvo ponašanje neuobičajeno.

Psihološkinja Lidija Maksić navela je da o tome nije bila informisana, ali da bi reagovala da jeste bila obaveštena.

Na današnjem ročištu i Snežana Dukić, punomoćnica porodice Dukić, i Marina Ivelja. punomoćnica porodice Kecmanović, danas su predložile nove dokaze.

Dunjić je predložila veštačenje sefa u kom je Vladimir Kecmanović čuvao oružje, a za koji je MUP prilikom nadzora utvrdio da ispunjava bezbednosne uslove.

Ona je tražila da se utvrdi veštačenjem da li u taj sef mogu da stanu oružje i sva municija koju je Vladimir Kecmanović posedovao i čuvao u kući.

Osim ovoga, punomoćnica Dunjić tražila je i da se u postupku veštačenja maloletnog dečaka komisiji sudskih veštaka dostavi i audio snimak njegovog razgovora sa policijom koju je pozvao nakon što je počinio masovno ubistvo, kao i video i audio snimak njegovog saslušanja pred višim javim tužiocem.

Punomoćnica porodice Kecmanović Marina Ivelja tražila je suočenje pedagoškinje Jelene Vujičić sa maloletnim dečakom s obzirom na to da je ona tokom svog svedočenja kazala da nije imala nikakav individualni kontakt sa dečakom, a kao dokaze Ivelja je priložila mejlove koje je školi pisala majka dečaka. U tim mejlovima Miljana Kecmanović navodi da je njen sin razgovarao o svojoj želji da pređe u drugo odjeljenje sa pedagoškinjom.

Nastavk ovog suđenja zakazan je za 27. septembar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari