Zahvaljujući blagovremeno preduzetim merama zaštite od poplave, dve etaže površinskog kopa Severni revir Rudnika bakra Majdanpek nisu bile poplavljene.

Oprema i mehanizacija sa dna kopa već 15. maja premeštena je na sigurno, izgrađen je vodosabirnik u kome su radile dve pumpe, napravljen je i odvodni kanal koji je prihvatio sve slivne površinske vode. Iako su majdanpečki rudari adekvatno reagovali, nivo vode na dnu kopa porastao je za tri metra, pa je otkopavanje rude obustavljeno jedan , a u proizvodnja u flotaciji četiri dana.

– Kako su kiše prestale, spustili smo nivo vode na metar i kada sve saniramo, spremni smo da nastavimo punu proizvodnju. Važno je da smo sačuvali ljudstvo i mehanizaciju zahvaljujući spremnosti zaposlenih u sve tri smene da brane i odbrane površinski kop od poplave – kaže upravnik Površinskog kopa RBM Dragiša Anđelković.

Zbog obilnih padavina nivo vode je u kopu bio tri metra viši od prethodnog i voda je poplavila donju etažu. Majdanpečki rudari su ispumpavanjem, nivo vode smanjili za dva metra, međutim mehanizacija još uvek ne sme na dno kopa. Umesto da vade rudu sa dna kopa, rudnička mehanizacija radila je na bočnim delovima, gde je i sada.

– Sada nam predstoji sanacija šteta nastalih od poplave i pojačan rad kako bismo nadoknadili majski podbačaj u proizvodnji koji, prema procenama, iznosi između 20 i 30 procenata – objašnjava rukovodilac Razvoja RBM-a Darko Izvonar, očekujući da se za dan ili dva izbaci dovoljno vode sa dna da kako bi eksploatacija mogla da bude nastavljena.

Među posledicama poplave bilo je i suženje glavnog transportnog puta, zbog čega su se ruda i jalovina odvozile zaobilaznim putem, što je značajno povećalo i transportnu dužinu i troškove. Zaposlene u majdanpečkom Rudniku bakra, pored sanacije glavnog transportnog puta i poplavljenog dna kopa Severni revir, očekuje i sanacija klizišta koje je, iako ranije sanirano, opet proradilo tokom poplave. Normalizacija proizvodnje se očekuje krajem nedelje, a podbačaj u proizvodnji majdanpečki rudari pokušaće da nadoknade u narednom periodu.

Jedna aprilska dnevnica

Majdanpečki i borski rudari i u ovoj prilici potvrđuju velikodušnost i solidarnost sa onima kojima je pomoć potrebna. Naime, predlog poslovodstva RTB-a Bor da se zaposleni u Rudnicima bakra u Majdanpeku i Boru, odreknu jedne aprilske dnevnice i da se taj novac uplati na namenski račun koji je Vlada Republike Srbije otvorila za pomoć ugroženima u poplavljenim područjima, jednoglasno je prihvaćen na sastanku menadžmenta RTB Bor i reprezentativnih sindikata. S obzirom da ne trema sumnjati u humanost rudara, koja je u više navrata potvrđena, za očekivati je da će zaposleni u borskom kombinatu bakra, ima ih oko 5200, svojim potpisima dati saglasnost da njihova dnevnica bude donirana tamo gde je u ovom trenutku najpotrebnija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari