Nastavljeno suđenje novinarima KRIK-a po tužbi sutkinje Apelacionog suda 1foto (BETAPHOTO/MEDIJA CENTAR BEOGRAD/MO)

Nastavljeno je suđenje po tužbi koju je sutkinja Apelacionog suda Dušanka Đorđević podnela protiv novinara KRIK-a Bojane Pavlović i Stevana Dojčinovića.

Zbog navodne povrede privatnosti i ugrožene bezbednosti, sutkinja osim novčane odštete, traži i dvogodišnju zabranu rada novinara i kaznu od 10 meseci zatvora, što je presedan.

Ime sutkinje Dušanke Đorđević našlo se među 50 sudija u bazi „Prosudi ko sudi“ koju je KRIK napravio tokom istraživanja rada pravosuđa, a u kojoj se nalaze podaci o karijerama sudija, slučajevima koje su vodili i imovini kojom raspolažu, prenosi N1.

Kako je KRIK objasnio sve to, urađeno je da bi pravosuđe postalo transparentnije ili dostupnije samim građanima, odnosno da bi se građani upoznali sa tim ko u Srbiji sudi. Svi podaci su prikupljeni po KRIK-u u skladu sa zakonom i na osnovu javnodostupnih informacija.

Zbog toga je sutkinja Dušanka Đorđević, zajedno sa svojim mužem advokatom Aleksandrom Đorđevićem, podnela dve tužbe protiv novinara KRIK-a.

Prva je klasična parnična koja se tiče traženja novčane odštete od 760.000 dinara, a druga je krivična kojom sudkinja Đorđević traži da se novinarka Bojana Pavlović i novinar Stevan Dojčinović osude na kazu zatvora u trajanju od deset meseci i da im se zabrani bavljenje novinarstvom dve godine.

A iz KRIK-a to tumače kao klasičan pritisak na medije.

Podsećamo, na početku suđenja, u junu, sutkinja Đorđević je predložila da povuče tužbu ukoliko od KRIK-a dobije javno izvinjenje i ukoliko se svi podaci vezano za njeno ime izbrišu iz baze podataka.

Sudkinja Dušanka Đorđević i njen suprug zajedno raspolažu sa devet nepokretnosti.

KRIK nije pristao da ih izbriše iz baze jer, kako su objasnili, da su na to pristali, to bi značilo da se odriču svoje novinarske profesije.

I zbog toga je suđenje nastavljeno.

Posećamo, sutkinja Đorđević poznata po tome što je bila član veća koja je oslobodilo optužene u slučaju ubistva novinara Slavka Ćuruvije, takođe je bila i član veća koje je ukinulo osuđajuću presudu za nekadašnjeg predsednika opštine Grocka Dragoljuba Simonovića, a nedavno je bila i član veća koje je potvrdilo oslobađajuću presudu u slučaju suđenja generalnom direktoru FK Crvena zvezda Zvezdanu Terziću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari