Nastavljeno suđenje Urošu Blažiću: Psihijatar otkrio da li je u trenutku masakra kod Mladenovca bio uračunljiv 1Foto FoNet Marko Dragoslavić

U Specijalnom sudu u Beogradu danas se nastavlja suđenje Urošu Blažiću iz Dubone kod Mladenovca, koji se tereti da je 4. maja prošle godine ubio devet osoba, dok je njih 12 teško ranio.

Veštak Marija Panić, specijalista psihijatrije, zaposlena u Specijalnoj zatvorskoj bolnici, svedoči danas o zdravstvenom stanju Blažića, odnosno da li je u trenutku masakra bio u uračunljivom stanju.

Panić je veštačila duševno stanje i uračunljivost Uroša i Radiša Blažića.

„Uroš je mlađa punoletna osoba i njegova ličnost je i dalje u razvoju. Prosečan intelekt, nije primećena duševna poremećenost. Njegov razvoj u vreme zločina i nalaza odgovora njegovom uzrastu. Nismo registrovali simptome zavisnosti od droga i alkohola. Analiza duševnog stanja, nema psihopatoloških promena. Mera bezbednosti i nadzora nije indikovana. Sposoban je da shvati delo i njegove posledice i da sam vrši svoju odbranu. Nismo dobili podatak od ispitanika da je koristio suplemente kritičnom prilikom niti neposredno pre toga. Postavljena su mu konkretna pitanja, a odgovor je bio negativan“, rekla je Marija Panić.

Istakla je da je Radiša Blažić, otac masovnog ubice osoba prosečnih sposobnosti, te da je njegova slika stabilna sa elementima pasivno agresivnih momenata.

„Smanjena mogućnost kontrole, ali ne bitno. On je procesno sposoban. U konkretnom slučaju, nismo posedovali pokazatelj, obično kada nemamo pokazatelja da analizom njegovog ponašanja tokom kriitičnog dela da li je on bio pod uticajem supstanci. Ispitanik sam ispistuje kritični događaja sa dosta detalja, njegove funkcije su očuvane i tokom i nakon događaja i kada je davao iskaz. Na osnovu opisa događa shvatili smo da nijje došlo do nekih kvalitativnih izmena psihičkih fukcija. Korišćenje tih sredstava pojačava samo fizičke sposobnosti, nije bilo od uticaja na njegove spopobnosti da razlučuje. Koleginica je uradila strukturu ličnosti. On je ličnost u razvoju, pa nema kvalfikiacje ličnosti, postavljanja dijagnostičke slike. Koleginica jeste objasnila u kom pravcu se razvija njegovo ličnost i kako će biti organizovana ličnost kada bude završen razvoj. Postoji izvesni pokazatelji da će se njegova ličnost na određeni način“, kaže veštak.

Govoreći o Urošu Blažiću, utisak veštaka je da je osećaj krivice odgovornosti kod ispitanika redukovan u odnosu na većinu njegovih vršnjaka.

„Snižena tolerancija na frustraciju jeste da nema sposobnost da trpi nešto što mu ne odgovara, da toleriše nešto što njemu u tom momentu ne odgovara. Tumačenjem pishioloških testova opisuju ličnost ispitanika. Nema kvalitet psihotičnog ponašanje, sposoban da testira realnost. Komisija je imala u vidu sam kritični događaj, što je naš zadatak bio, procenili smo da li je bilo afektivnog stanja, nama je sve ukazalo da nije bilo afektivnog stanja u tom momentu. Da je bio u afektu ne bi mogao da preuzima precizne i koordinisane radnje, zbog toga nismo sagledali da je ispitanik bio u stanju afekta“, navodi veštak.

Naglašava i da opis njegovog ponašanja impulsivnih reakcija neodnosi se na kritični događaj, već ostale radnje u životu, sa obzirom da kritičnom prilikom nemam impulsivno ponšanje, da se slučajnom događaju u kraćem periodu, ovde imamo događaj koji traje i koji daje vremena da se o njemu razmisli.

„Bio je u stanju da razmisli, ne radi se o duševno oboleloj osobi. Uroš je slobodnom voljom pobio više ljudi“, zaključuje Panić.
Nije nastala pucanjem iz neposredne blizine

Sa druge strane, veštak sudske medicine Dejan Janković radio je veštačenje obdukcionih nalaza za pet ubijenih – Marka Mitrovića, Aleksandra Milovanovića, Lazara Radovanovića, Nemanju Stevanovića i Nikolu Mitrovića.

Advokat Siniša Mašović pitao je veštaka da li je rana na glavi pokojnog Marka Mitrovića nastala pucanjem iz neposredne blizine ili iz daljine.

„Na osnovu izgleda rane, možemo da tvrdimo da nisu nastale iz blizine. Nije nastala iz prislona, niti iz neposredne blizine“, rekao je veštak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari