Nastavljeno suđenje „vračarcima“: Odbrana osporavala „skaj“ dokaze 1foto FoNet Marko Dragoslavić

Uvidom u video dokumentaciju iz spisa predmeta u Specijalnom sudu u Beogradu nastavljeno je suđenje kriminalnoj grupi „vračarci“ kojoj se sudi za tri teška ubistva i šest pokušaja ubistava.

U sudnici su prikazani snimci sa nadzornih kamera iz tržnog centra „Ušće“ neposredno pre ubistva Aleksandra Šarca, ali i trenutak pucanja u njega na parkingu u garaži, prenosi portal N1.

Za ubistvo Šarca optužena je upravo ova kriminalna grupa, a na snimcima je prikazano kretanje osobe za koje Tužilaštvo za organizovani kriminal tvrdi da je neposredni izvršilac.

Taj navodni izvršilac na sebi je, kako se videlo na dokaznim snimcima, sve vreme nosio crni kačket, crnu zaštitnu masku preko lica, hirurške rukavice na rukama, crvenu jaknu i bele patike, a preko ramena veću crnu torbu.

Njegovo kretanje je prikazano od ulaska u tržni centar 17. oktobra 2020. u 15.42 časova do trenutka upucavanja Šarca u garaži u 16.15 časova i izlaska iz tržnog centra dva minuta kasnije.

Navodni izvršilac je najpre kružio po prizemlju tržnog centra, zatim se spustio na prvi sprat garaže, gde je sačekao da se u garaži pojavi Aleksandar Šarac, kako bi, kako tvrdi Tužilaštvo, pucao u njega.

Nakon što je, sumnja se, pucao u Šarca koji je bio u sivoj dukserici, kako je konstatovala predsednica sudskog veća, a to u sudnici potvrdila prisutna majka ubijenog Šarca, osoba u crvenoj jakni, osumnjičena kao izvršilac, trčećim korakom vratila se u tržni centar i napustila ga kroz dva minuta.

Podsetimo, na Aleksandra Šarca pucano je u garaži tržnog centra 17. oktobra 2020. godine, a preminuo je deset dana kasnije u Urgentnom centru.

Na prethodnom ročištu, prikazani su video snimci koji takođe predstavljaju dokazni materijal, a na kojima je snimljeno kretanje Šarca kroz TC „Ušće“, a to je tada potvrdio i optuženi Nikola Kačarević, koji se tereti da je učestvovao u ubistvu Aleksandra Šarca tako što je pripadnicima grupe dojavljivo gde se sastaje sa njim.

Šarac je na snimcima nosio farmerice, sivu duksericu i crne patike, a u momentima i zaštitnu masku za lice.

Na pojedinim snimcima emitovanim na prethodnom ročištu se, uz Šarca, video i okrivljeni Kačarević i njegov prijatelj M. B. koji izlaze iz ugostiteljskog objekta i zajedno se upućuju ka nižim spratovima tržnog centra.

Sudija je tada upitala Kačarevića da razjasni ranije iznete tvrdnje da se na kratko razdvojio od Šarca i M.B, jer su ostali na spratu iznad kako bi oštećeni “kupio igricu za dete”, dok je on otišao do apoteke na spratu niže, što su snimci demantovali, budući da se jasno vidi kako se ni u jednom momentu nisu razdvojili.

Kačarević je istakao da ne može svega tačno da se seti, jer je prošlo četiri godine, ali i da se na snimcima jasno vidi da ni u jednom momentu ne koristi telefon, što se kosi sa optužnicom, budući da mu se na teret stavlja da je sve vreme dojavljivao kuda se kreću.

On je naglasio tada i da je sam Šarac u više navrata, kako su to pokazali i snimci, koristio telefon.

Odbrana osporavala „skaj“ dokaze

Na današnjem ročištu advokati odbrane Nikola Ristović, Dalibor Katančević i Dimitrije Ilić tražili su izdvajanje „skaj“ dokaza iz ovog postupka kao nezakonitih. Pozivali su se ovi advokati na nedavno donetu presudu Evropskog suda pravde koja se odnosi na dokaze prikupljene sa kriptovanih aplikacija.

Inače pomenuta presuda je doneta na inicijativu Nemačke i to u jednom konkretnom slučaju koji se odnosi na dokaze prikupljene sa kriptovane aplikacije „encrochat“, a odbrana je napominjala da se smernice presude odnose i na „skaj“, s obzirom na to da je reč o takođe kriptovanoj aplikaciji koja funkcioniše po istom principu.

Za te „encrochat“ dokaze Evropski sud pravde zaključio je da su sporni, jer predstavljaju presretnutu komunikaciju, a francuski organi nisu obavestili državu na čijoj teritoriji su prisluškivali građane.

Međutim, Srbija, kao država koja nije članica Evropske unije, nije u obavezi da poštuje odluke Evropskog suda pravde, za razliku od odluka Evropskog suda za ljudska prava.

I na to su se branioci optuženih osvrnuli navodeći da Srbija kao kandidat za članicu Evropske unije treba da poštuje sve smernice koje je i ovaj sud propisao.

Dodatno su istakli da bi se ovaj postupak vodio u drugačijem smeru da je presuda Evropskog suda pravde doneta ranije i da upravo ona odgovara na sva pitanja koja je odbrana problematizovala još tokom pripremnog ročišta, kao i da su državljani Srbije neovlašćeno prisluškivani na teritoriji ove zemlje i da kada je reč o „presretnutoj komunikaciji“ kada su u pitanju prepiske sa „skaja“.

Posebno je odbrana naznačila da način na koji je Francuska pribavila „skaj“ dokaze i dostavila ih srpskim organima putem međunarodne pravne pomoći, nije propisan domaćim zakonodavstvom.

Na kraju ročišta advokati odbrane su za veliku većinu optuženih predlagali ukidanje pritvora ili da im se odredi blaža mera kućnog pritvora uz obavezu nošenja elektronskog nadzora.

S obzirom na to da je reč o velikom broju predloga predsednica sudskog veća Svetlana Aleksić kazala je da će odluku veća o predlozima saopštiti na sledećem ročištu, koje je zakazala za 13. jun.

Podsetimo, Tužilaštvo za organizovani kriminal tereti ukupno 45 članova grupe „vračarci“ za tri ubistva, šest pokušaja ubistava i druga krivična dela.

U bekstvu se nalaze, vođa i organizator ove grupe, Nikola Vušović, poznatiji po nadimku Džoni sa Vračara, kao i još deset njegovih saradnika. Njima se sudi u odsustvu.

Svi ostali se nalaze u pritvoru ili zatvoru na izdržavanju kazni po drugim presudama, a samo jedan optuženi se brani sa slobode.

Među optuženima koji su u bekstvu je i Radoje Zvicer, vođa „kavačkog“ klana, čiji je takoreći ogranak Belivukov klan, kom se sudi za sedam teških ubistava i brojna druga krivična dela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari