Nastavljeno suđenje za „Jovanjicu 1“: Tužilac Drecun izjavio da mu je pripadnik BIA pretio 1Foto: M. M./ATAImages.

Suđenje vlasniku plantaže marihuane „Jovanjica“ Predragu Koluviji i ostalim okrivljenim nastavljeno je danas u Specijalnom sudu nakon gotovo sedam meseci od poslednjeg održanog pretresa.

Postupajući tužilac Saša Drecun zatražio je da se, pre uvida u pisanu dokumentaciju, sasluša inspektor Slobodan Milenković Senta, koji je rukovodio akcijom kada je policija u novembru 2019. godine izvršila pretres na imanju „Jovanjica“.

„Ono što su sva četvorica policajaca prilikom svedočenja navela jeste da će Slobodan Milenković više reći o nekim stvarima. Nakon njihovog izjašnjavanja usledila je medijska stigmatizacija, a samim tim je obezbeđena njegova zaštita od strane specijalne antiterorističke jedinice (SAJ). Imajući u vidu činjenicu da su se svedoci izjašnjavali o vrlo bitnim pitanjima, smatram da bi trebalo prvo njega ispitati, pre izvođenja bilo kakvih drugih dokaza“, rekao je Drecun na suđenju.

Drecun je napomenuo u više navrata da su svedoci u svojim iskazima rekli da će se Milenković detaljnije izjašnjavati i više govoriti o samim pojedinostima iz istrage.

Tužilac je obrazložio i da je saslušanje Milenkovića inicirala odbrana okrivljenih još u novembru 2022.

Kako je naveo postupajući tužilac, njemu je pripadnik Bezbednosno-informativne agencije (BIA), a koji se nalazi na optužnici u drugom postupku, prišao ispred zgrade u kojoj živi, a nakon jednog od svedočenja inspektora Odeljenja za suzbijanje narkotika beogradske policije Dušana Mitića u julu prošle godine.

Tužilac je naveo i da mu je pomenuti pripadnik potom prišao i nakon pripremnog ročišta u predmetu “Jovanjica 2”, 24 februara, te uputio nekoliko pretnji, a o svemu je napisana službena beleška, koju je tužilac danas predao sudskom veću.

Advokat okrivljenog Predraga Koluvije najpre je ukazao da je njegov klijent danas na pretres došao uprkos tome što je bolestan, te sa nogom u gipsu, te da je inspektor Milenković pet puta odlagao svoje svedočenje, ali da se i pored toga, odbrana ne protivi predlogu tužioca.

Milenković, podsećamo, nije mogao da pristupi na nekoliko pretresa da svedoči iz zdravstvenih i bezbednosnih razloga, zbog čega se odustalo od njega kao svedoka što je izazvalo veliku osudu u javnosti.

Inspektor je potom preko svog advokatskog tima saopštio da je spreman da svedoči i da čeka poziv.

O zahtevu postupajućeg tužioca se danas izjasnio i sudija Zoran Ganić.

„Stav ovog veća je da nastavimo sa postupkom onako kako smo mi zamislili. Nastavićemo sa izvođenjem pisanih dokaza i uvidom u foto-dokumentaciju. Smatramo da nema potrebe da se svedok ispituje dok se ne izvedu ovi dokazi, jer za sada to nije neophodno“, rekao je Ganić.

Uprkos prvobitnom zahtevu tužioca, pretres je nastavljen uvidom u foto-dokumentaciju koja je nastala na imanju 13. i 14. novembra, a na kojima se vidi veliki broj biljaka, mašina, kao i pojedini delovi samog imanja “Jovanjica”.

Tužilac Drecun je potom napomenuo da je u šest soba izmereno prisustvo Tetrahidrokanabinola odnosno THC i to u koncentracijama od: 17.54,12.02, 11.18,12.04, 4.53 i 12.35, kao i da biljke nisu bile obeležene obaveznim bar kodovima, odnosno individualnim deklaracijama, što je odbrana i danas u više navrata negirala, ukazujući da se na fotografijama jasno isti vide na dnu biljaka.

Pored toga, tužilac Drecun je ukazao i da na vratima prostorija nisu okačeni papiri o neophodnim dozvolama za uzgoj industrijske marihuane, kao i da su bili vidljivi nazivi indijske konoplje, odnosno biljke koja može imati koncentraciju THC-a između osam i 27.

Na prikazane fotografije reagovao je i Predrag Koluvija koji je tvrdio da je na fotografijama industrijska konoplja.

Prikazane su i fotografije epruveta, u kojima je, kako tvrdi tužilac kanabisovo ulje, a koje su nađene u radnom stolu jedne od kancelarija na imanju „Jovanjica“.

Apelacioni sud u Beogradu doneo je u martu odluku da među dokaze u predmetu „Jovanjica“ vrati zapisnik o pretresu koji se odnosi na zaplenu više od 600 kilograma sirove marihuane na pomenutom imanju, nakon čega je Viši sud u Beogradu zakazao nastavak suđenja.

Radi se, između ostalog, o zapisniku o pretresu i potvrdi o privremeno oduzetim predmetima MUP od 18. novembra 2019. godine na imanju „Jovanjica“.

U pitanju je zaplena više od 600 kilograma sirove marihuane koja je četvrtog dana od upada Četvrtog odeljenja beogradske policije kojim je rukovodio Slobodan Milenković Senta, pronađena i zaplenjena na imanju „Jovanjica“.

Odbrana optuženih za pomenute pretrese tvrdi da su bili nezakoniti, odnosno da policija nije imala naredbu o pretresu.

Podsetimo, imanje „Jovanjica“ otkriveno je novembra 2019. godine.

Od samog otkrivanja ceo slučaj nalazio se pod budnim okom javnosti zbog činjenice da su pomenuto imanje proteklih godina obilazili brojni državni funkcioneri.

Tokom višemesečne istrage otkriveno je i da su imanje obezbeđivali pripadnici Vojno-obaveštajne agencije (VOA) i BIA.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari