Nastavljeno suđenje za ubistvo Edina Hamidovića u Sjenici, sledi rekonstrukcija događaja 1Sjenica Foto: Beta/Emil Vaš

Svedočenjem hirurga kragujevačkog Kliničkog centra Radeta Markovića, u novopazarskom Višem sudu, danas je nastavljeno suđenje E. L. (28), iz Sjenice, za ubistvo Edina Hamidovića (48) u tom gradu.

Ubistvo se dogodilo u avgustu 2021. godine, u centru Sjenice, kada je okrivljeni sa više hitaca teško ranio Hamidovića.

Hamidović je, posle nedelju dana, umro od zadobijenih povreda.

Dr Marković je operisao Hamidovića u KC Kragujevac, nakon transporta iz Opšte bolnice u Novom Pazaru, gde je bio zbrinut nakon ranjavanja.

Svedok je rekao da je pacijent transportovan „u stanju sepse“ i da kad ga je otvorio otkrio je ranu u predelu pankreasa, koja nije zbrinuta prilikom intervencije u novopazarskoj bolnici „a koja je vrlo verovatno izazvala sepsu“.

Naglasio je da su hirurzi u ovom gradu „dobro obavili posao na saniranju ostalih povreda, ali da tu ranu zbog nedostatka subspecijalističke obuke i edukacije za otkrivanje takvih vrsta povreda verovatno nisu uočili”. Tvrdio je da je pacijent trebalo da bude transportovan odmah i da je zbog toga zakasnio sa intervencijom dva, dva i po dana“.

– Da je ta rana uočena i urađena intervencija na vreme, veća bi verovatnoća bila da bi se pacijent spasio, ali je nezahvalno prognozirati i ne mogu da garantujem da bi sigurno preživeo. Ukupan zbir svih povreda bio je, na kraju, smrtonosan – rekao je dr Marković.

Aladin Šemović, advokat porodice ubijenog, imao je prigovor na tvrdnju da je Hamidović, nakon ranjavanja, u Kragujevac transportovan “dan,dva i po” , jer u policijskom izveštaju piše da je prebačen 7. avgusta, dan nakon ranjavanja. Rekao je i da je obducentski nalaz pokazao “da sepsa nije bila jedini uzrok smrti, već i upala trbušne maramice”.

E. L. je, odmah, nakon ranjavanja Hamidovića, preko granice sa Crnog Gorom, pobegao u nepoznatom pravcu. I dalje se nalazi u bekstvu, pa mu se sudi u odsustvu.

Novopazarsko Više tužilaštvo tereti ga za teško ubistvo, za koje je zaprećena kazna od najmanje deset godina do doživotnog zatvora.

Osim njega, sudi se i dvojici njegovih sugrađana, D. M. i R. Đ, koji su optuženi da su pomogli izvršiocu ubistva da pobegne. Njih dvojica su, još na prvom ročištu, negirali svoju krivicu.

Spekuliše se da je motiv za ubistvo bilo pisanje “Sjeničkih novina” na Facebook stranici o povezanosti lokalne vlasti i kriminalnih grupa.

Hamidović je bio osnivač te stranice i član Stranke pravde i pomirenja (SPP).

Nastavak suđenja zakazan je za 8. novembar i za taj dan je planirano da se uradi rekonstrukcija događaja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari