Nastavnica postala opoziciona odbornica pa dobila otkaz dva dana nakon jednog govora 1foto EPA-EFE/ANDREJ ČUKIĆ

Nastavnica srpskog jezika Jelena Lukić ostala je bez posla u seoskoj školi u opštini Opovo gde je radila na zameni. Sve to se, smatra, ne bi desilo da nije počela da se bavi politikom, i to onom najopasnijom po radno mesto – opozicionom.

Nastavnica srpskog u julu je postala odbornica Narodnog pokreta Srbije u Kovačici. Nekoliko dana posle govora koji je održala u skupštini opštine, zazvonio joj je telefon.

„Zvali su me iz škole – jedna koleginica koju sam ja menjala – da mi kaže kako je potrebno da u roku od dva dana hitno dam otkaz. Ona je bila tek na sredini svog porodiljskog odsustva i ja sam bila u nekoj vrsti šoka, zašto ona sad ima potrebu tako brzo to da završi. Međutim, ona je rekla da je to jako komplikovano, da je neki lanac u pitanju, lanac događaja i likova, i da ne može preko telefona da mi objašnjava, ali da će mi, kad se budemo videle, to uživo reći“, priča  Jelena Lukić za N1.

Odbila je da da otkaz, ali joj je rečeno da je ipak ostala bez posla. Međutim, na radno mesto koleginice koju je menjala dok je na porodiljskom, došao je neko drugi.

„Ona se vratila fiktivno, prekinula je porodiljsko odsustvo, ali se umesto nje vratila neka druga osoba, odnosno osoba koja nikad dotad nije radila u toj školi. Neka osoba iz Beograda. I meni su deca, roditelji đaka i kolege javili kako u toj školi sad radi neka treća osoba, koja nisam ni ja, a nije ni ta koleginica koja se vratila s porodiljskog“, navodi naša sagovornica.

Jelena je trenutno na birou i dalja primanja su joj neizvesna. Ali, kaže, više brine za decu koja na ovaj način dobijaju poruke kako život u Srbiji izgleda.

„Oni se vežu. Kao što se mi vežemo za decu, tako se i deca vežu za nas. Taman se naviknu na jednu razrednu, dovedu im drugu, pa treću, i onda vi shvatite da zapravo školom ne rukovodi direktor, nego rukovodi, ne znam, predsednik mesne zajednice“, pita se nastavnica.

Odgovore na pitanja šta se desilo pokušali smo da potražimo i u lokalnoj školi.

Direktorka škole nije htela da stane pred kamere N1, već nam je u kratkom telefonskom razgovoru samo rekla da je papirološki sve čisto, i da će slučaj komentarisati jedino ako to bude morala da radi pred sudom.

Prilike će, po svemu sudeći, biti, jer Jelenin pravni tim sprema prijavu prosvetnoj inspekciji, kao i krivičnu prijavu protiv umešanih. U Kovačicu je došla i narodna poslanica stranke kojoj pripada kako bi joj pružila podršku.

„Upravo zbog toga što se dešava Jeleni. To se dešavalo i mnogim drugim prosvetnim radnicima, i zbog toga danas imamo proteste. U krajnjem slučaju, i sistem obrazovanja je ovakav u kakvom se naša deca nalaze, i ono što naša deca sve trpe u tim školama je rezultat ovakvog ophođenja vlasti prema građanima“, navodi Ivana Rokvić iz Narodnog pokreta Srbije.

Nastavnica kaže da poslednje što želi je sažaljenje i podvlači da joj je činjenica da je ostala bez posla samo dodatni motiv da nastavi da se bori za pravdu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari