Nastavnici pod pritiskom, roditelje niko ne pita

U nekim školama već počela prodaja udžbenika u pretplati

Ostavite komentar


  1. Dokle idee bezobrazluk i pritisci Aleksandra Kav;ica koji „poručuje roditeljima da ne kupuju sada udžbenike i da sačekaju još nekoliko meseci“? S kojim pravom on to radi? Kad bude imao udzbenike neka ih ponudi.
    Kavcic uopste ne vodi racuna o kvalitetu udzbenika. Kvalitet moze da obezbedi samo trzisna utakmica. On nas vraca decenije unazad u samoupravljanje i partijsko odlucivanje (DJB?). S kojim pravom i motivom? Neka se Zavod i Kavcic pokazu i dokazu na trzistu, kao i svi drugi. Najskuplje je ono sto je dzabe!

    1. Mislim da niste u pravu jer ne postoji najbolji udzbenik (drugim recima, ne postoji udzbenik koji je jednako dostupan, u smislu citljiv, svim ucenicima: i dobrim i losim, i zainteresovanim i nezainteresovanim za taj predmet, itd). Deca razlicito razmisljaju i shodno tome na razlicit nacin uce. Udzbenik je samo vodic, da ne odete predaleko ili presiroko kada predajete neku nastavnu jedinicu. Inace, predajem matematiku u srednjoj skoli u Britaniji i vrlo retko koristimo udzbenike, a kamoli specificnog izdavaca (ponekad skola kupi zbirke zadataka, koje nekada koristimo, a nekada ne). Sta vise, ni predavanja nisu ista, sve zavisi od odeljenja. Cak se i kolege sa drustvenih predmeta ne drze striktno specificnog udzbenika: nekad neki novinski clanak moze da objasni srz nastavne jedinice bolje nego bilo koji udzbenik. Mislim da je vrlo lose traziti „najbolji“ udzbenik jer to onda podrazumeva da se resenje za bilo koji problem moze naci u jednoj knjizi, zapisu, i sl., sto nikada nije slucaj. Deca, a i odrasli, moraju da nauce da istrazuju da bi dosli do resenja ili misljenja, a ne samo da procitaju neko resenje ili misljenje pa makar to bilo iz „najboljeg“ udzbenika. Puno pozdrava.

      1. Zar mislite da učenici osnovnih škola mogu sami da pronađu adekvatnu i relevantnu literaturu iz koje će učiti? Ili da će nastavnik svakom od 30 učenika jednog odeljenja preporučiti poseban udžbenik, odnosno izvor informacija koji je baš u skladu sa njegovim mogućnostima i afinitetima? Osim toga, kvalitet jednog udžbenika se, između ostalog, meri i time u kojoj meri će odgovoriti potrebama i zahtevima kako prosečnih, tako i nadarenih učenika, ali i onih koji imaju poteškoća u savladavanju određenog gradiva. Dodatna i raznovrsna literatura je svakako od koristi, ali more se krenuti od dobre baze. Nisam sigurna da su to baš Zavodovi udžbenici, a naročito nisu isključivo oni, to je pokazala dugogodišnja praksa.
        Srdačan pozdrav

    2. Ti očigledno nemaš decu u školi,ja troje,i vrlo dobro znam kakvi su nam udžbenici čak i za prvake.

  2. Udžbenici, posebno za strane jezike, su jako skúpi. Ali ni ovi udžbenici nisu besplatni. Njihovo štampanje plaćaju roditelji… Tako da reč besplatno je ovde pogrešna postavljena.

  3. Možda će nekom zvučati banalno, ali svi ovi problemi postoje i na predškolskom nivou. Svaka grupa dece ima svoje mogućnosi i interesovanja, ukalupiti ih u jedan okvir – određeni radni list, nije u redu. Pritisci su takvi da se niko ne usudjuje da odbije da ih naruči. Prethodne radne godine se pobunih i bi mi diskretno rečeno da radim kako je zadato. Teme zadataka u radnim listovima su kliše, zahtevi banalni shodno uzrastu i nemaju nivo samoregulisanosti.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 24. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Marko Šelić Marčelo, pisac i muzičar

Čitam Danas zato što nisam od juče, a i vrlo sam zainteresovan za sutra.