Nastavnik tražio obrazloženje, pa dao otkaz 1Foto: Aleksandar Gligorijević

Milan Petrović, profesor srpskog jezika i književnosti u niškoj gimnaziji „Svetozar Marković“, dao je otkaz.

To je epilog priče o nepostojećim kriterijumima za zapošljavanje u školama na šta je Petrović skrenuo pažnju javnosti, ali i samom ministru prosvete Branku Ružiću, upitavši ga u otvorenom pismu: „Ima li i gde mesto za ovakve kao što sam ja u srpskoj prosveti?“.

Petrović do danas nije dobio odgovor iz Ministarstva prosvete, ali ni obrazloženje direktorke škole u kojoj je do nedavno radio, po kojim kriterijumima se odlučivalo prilikom donošenja odluke koga će zaposliti na neodređeno vreme na mestu nastavnika srpskog jezika.

Podsetimo, na konkurs za ovo radno mesto prijavilo se osam kandidata, a konkursna komisija je donela odluku da posao za stalno dobije profesorka koja je radila u Gimnaziji na određeno vreme. Milan Petrović, koji je takođe bio angažovan u istom statusu, nije osporio da je izabrana profesorka ispunila uslove konkursa, ali je zatražio objašnjenje šta je bilo presudno za odlučivanje, smatrajući da ima jaču profesionalnu biografiju nego ona. Da je reč o vrsnom mladom stručnjaku, inovatoru i entuzijasti posvedočile su Milanove kolege sa kojima je prethodnih godina sarađivao, a potvrda svega toga je i nagrada „Najbolji edukatori Srbije“.

Petrović podseća da je na rešenje komisije uputio žalbu direktorki Gimnazije „Svetozar Marković“ Milici Milosavljević i zatražio da preispita odluku. Žalba je odbijena u istom maniru u kome je napisano i rešenje – o kriterijumima na osnovu kojih se odlučivalo nije pisala ni reč.

– U rešenju piše da je komisija radila po zakonu, da nije istina da nema kriterijuma i da se obratim sudu. Da ne bih preskočio nikoga ja sam se obratio i Školskom odboru, koji se proglasio nenadležnim. Ja tvrdim da nisu nenadležni jer u Statutu škole piše da oni imaju pravo da preispitaju svaku odluku koju direktor donese. Time su otvorili put da tužim školu. Pošto je neprijatno raditi tamo gde vas ne žele, a s druge strane ste ih tužili, ja sam u četvrtak otišao kod direktorke i predao zahtev za prekid radnog odnosa – kaže Petrović za Danas.

Tim postupkom on je ukazao na problem domaćeg obrazovnog sistema koji se tiče zapošljavanja, jer po aktuelnim zakonskim rešenjima direktor bira konkursnu komisiju koja sprovodi proceduru i donosi rešenje o izboru kandidata za prijem u stalni radni odnos, a direktor takođe odlučuje o žalbama kandidata koji nisu izabrani.

– Ako direktor škole bira dva od tri člana komisije i ako on odlučuje o žalbi, to je za mene znak da je škola privatna, ali budžetski plaćena. Da li je škola javna ustanova? Da li je konkurs za zapošljavanje javan? Ispada da od samovolje direktora zavisi da li škola ima kvalitetne ili nekvalitetne nastavnike. To je fundamentalni problem našeg obrazovanja i postaće još aktuelniji kada se ukine zabrana zapošljavanja u prosveti. Ako se ne stane put samovolji direktora i ne utvrde kriterijumi ko treba negde da radi i ko je bolji od koga, imaćemo još veći problem. To je, mislim, razlog zašto su se ljudi poistovetili sa ovom pričom. Nisam ovde ja bitan već sistem obrazovanja koji je važan svima nama kao građanima, roditeljima i profesionalcima – odgovara Petrović na naše pitanje zbog čega je dobio veliku podršku kolega.

Gde će nastaviti karijeru u ovom trenutku ne zna, ali će se, kaže, potruditi da ostane u obrazovanju.

Škola bez komentara

List Danas pozvao je juče direktorku Gimnazije „Svetozar Marković“ sa namerom da saznamo čime se rukovodila pri odlučivanju o Petrovićevoj žalbi, pošto nam je ranije rekla da neće da komentariše dok se postupak ne okonča. Međutim, i ovog puta smo ostali bez odgovora jer nam je zamenica direktorke kazala da direktorka neće davati nikakve izjave do završetka sudskog postupka.

Podrška Srpskog PEN centra

Srpski PEN centar saopštio je juče da se solidariše sa Milanom Petrovićem koji je podsetio srpsku javnost i Ministarstvo prosvete da odgovoran rad i priznanja za ostvarene rezultate za rad više nisu nikakva preporuka za posao i zatražio od uprave Gimnazije „Svetozar Marković“ u Nišu da preispitaju svoju odluku. „Srpski PEN centar izražava zabrinutost zbog postupanja prema priznatom i nagrađivanom profesoru. Ako se za profesore ne biraju najbolji kandidati, potvrđeni u svom radu, onda se ne ugrožava samo kvalitet nastave nego se i učenicima daje nedvosmislen i opasan primer da rad, kvalitet i vrednosti u našem društvu nisu cenjeni“, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari