Predviđanja s početka godine da bi Raul Gandi, sin Sonje i Radživa Gandija, mogao da bude naredni premijer Indije, sve su realnija imajući u vidu tok tekućih višenedeljnih indijskih izbora, najvećeg demokratskog takmičenja na svetu (ukupno 700 miliona birača, 28 dana traju izbori koje obezbeđuje 250.000 pripadnika policije).

Mladost Raula Gandija (39) iz vladajuće Kongresne partije potpuna je suprotnost L.K. Advaniju (81), lideru glavne opozicione partije Baratija džanata, te će, kako se očekuje, privući glasove mlađih birača. Indijska javnost učestalo govori o nastupajućoj eri Raula Gandija, potomka četvrte generacije čuvene Nehru-Gandi dinastije.

Mladi Raul Gandi polako ali sigurno zaposeda centralnu binu izborne političke scene. Zemlja je oblepljena posterima sa likom ovog mladića, češće se obraća naroda i pojavljuje u javnosti od premijera Manmohana Singa i predsednika Kongresne partije Sonje Gandi zajedno. Kažu da je na delu smena generacija u Kongresnoj partiji, staroj 125 godina. „Majka prepušta sinu da preuzme mnogo jaču političku ulogu“, rečenica je koja dominira indijskim medijima. Njegova rečbila je poslednja još tokom predizbornih okupljanja. Na insistiranje Raula Gandija, partija je rešila da izađe samostalno u politički važnim izbornim državama Utar Pradeš i Bihar, koje zajedno broje 120 od ukupno 543 mesta u parlamentu. Analitičari predviđaju da će Gandiju pripasti ključna uloga i kada budu objavljeni zvanični rezultati izbora.

Na poslednjoj konferenciji za novinare, prvoj u prestonici zemlje, Gandi je ostavio utisak čoveka čvrste ruke, mešavine autoriteta i šarma. Politički komentatori kažu da Raul izgleda kao neko ko sa lakoćom komentariše politiku i donosi odluke. Politički novajlija, oprezan je i introvertan. Dobro vaspitan i iskren, pre samo pet godina nije smatran da je zreo da se hvata u koštac sa burnom i prevrtljivom indijskom politikom. Nedostajalo mu je, kažu upućeni, veština govornika a pred masom je izgledao kao da mu je neugodno. No to je bilo pre pet godina, od tada se Gandi i te kako razvio i usavršio političke veštine, smatra indijska javnost. Na ovim izborima, Raul Gandi se pojavio kao neko sa jasno definisanim idejama. Uspeo je da privuče naklonost mladih birača.

Kritičari kažu da Gandi ili bilo ko drugi iz njegove porodice od dana njegovog slavnog pradede i prvog nezavisnog indijskog premijera Džavaharlala Nehrua nisu morali puno da se trude da dođu do Kongresa. Oni smatraju da porodica Gandi misli kako im je uloga vladara bogom dana. Analitičari naglašavaju da nije lako rešiti ovu dilemu, naročito ne u Južnoj Aziji, gde političke dinastije cvetaju. Oni koji brane Gandija, navode primere uspešnih političkih porodica u SAD – Kenedijevih, Bušovih, Klintonovih. Sam Gandi priznaje da mu porodično ime daje prednost. „Ali samo zato što sam ja proizvod jednog sistema ne znači da ne mogu promeniti stvari u zemlji“, izjavio je jednom prilikom Raul Gandi. Možda Gandi zaista predstavlja osveženje koje su prepoznale njegove pristalice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari