Nataša Kandić: Brisanje murala ratnom zločincu Ratku Mladiću 9. novembra 1Foto: Danas

Nataša Kandić, osnivačica i nekadašnja izvršna direktorka Fonda za humanitarno pravo, objavila je večeras na svom Tviter nalogu da će mural ratnom zločincu Ratku Mladiću koji se nalazi u centru Beograda, biti obrisan u utorak, 9. novembra.

Kako je navela Kandić, uklanjanje murala zakazno je za 16 časova.

“Od leta je na zgradi u ul. Alekse Nenadovića, na Slaviji. Stanari zgrade žalili se, tražili uklanjanje, vlast nije reagovala. Šta je sa Srbijom – peticija za oslobađanje ubice Zorana Đinđića, murali ratnim zločincima?”, napisala je Kandić na svom Tviter profilu.

U jednom tvitu se zapitala – da vidimo sme li ministar Vulin da dođe i brani sliku svog „heroja“.

Podsetimo, mural Mladiću osvanuo je 23. jula na uglu Njegoševe i Ulice Alekse Nenadovića da bi potom neko njegovu ruku kojoj salutira prekrečio u crvenu i time dao jasnu poruku da je ruka nekadašnjeg komandanta VRS krvava.

U međuvremenu, neko je skinuo crvenu boju sa ruke i dopisao: “Đenerale nek je tvojoj majci hvala”.

Ratko Mladić je pravosnažno osuđen pred Haškim tribunalom na doživotni zatvor zbog genocida i zločina protiv čovečnosti nad nesrbima tokom rata u BiH.

Žalbeno veće Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove, pravnog naslednika Tribunala, nedavno je potvrdilo prvostepenu presudu kojom je Mladić proglašen krivim po deset tačaka optužnice – za učešće u genocidu u Srebrenici, progon, istrebljenje, ubistvo, deportaciju stanovništva, prisilno premeštanje stanovništva, terorisanje stanovništva, protivpravne napade na civile i uzimanje talaca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari