Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i ministar odbrane Bratislav Gašić posetiće danas sedište NATO-a u Briselu, saopšteno je iz Ministarstva odbrane. Kako je navedeno, Dačić i Gašić će imati bilateralni susret sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom, a učestvovaće i na sastanku Severnoatlantskog saveta.

– „Tokom posete biće reči o daljem unapređenju partnerskih odnosa i jačanju političkog dijaloga, u kontekstu nedavno usvojenog Individualnog akcionog plana partnerstva (IPAP) između Srbije i NATO. Dačić će predstaviti aktivnosti i dosadašnje rezultate predsedavanja Srbije OEBS-om“, navodi se u saopštenju.

Potpukovnik Velimir Mandić iz Generalštaba Vojske Srbije ukazuje za Danas da su sve vojne aktivnosti usmerene su na izgradnju i unapređenje operativnih sposobnosti VS.

– Svojim aktivnostima u oblasti međunarodne vojne saradnje i učešćem u mirovnim operacijama pod mandatom UN i EU, Vojska Srbije potvrđuje opredeljenost naše zemlje za jačanje regionalne i globalne bezbednosti. Usvajanje IPAP-a omogućiće nove dimenzije saradnje u cilju razvoja sposobnosti za odgovore na savremene bezbednosne izazove, rizike i pretnje – objašnjava potpukovnik Mandić. Kako dodaje, pitanje suprotstavljanja savremenim bezbednosnim izazovima, rizicima i pretnjama nije pitanje samo vojnog odgovora, „već zahteva sveobuhvatan pristup na nacionalnom nivou, kroz odgovarajuće regionalne i međunarodne inicijative i tela“.

– Ukoliko govorimo o trenutno percipiranim bezbednosnim izazovima, rizicima i pretnjama sa kojima se suočava Srbija i region u celosti, moglo bi se reći da posebne koristi očekujemo od unapređenja praktične saradnje u suprotstavljanju novim bezbednosnim izazovima, sa težištem na izgradnji sposobnosti za suprotstavljanje terorizmu, sajber ugrožavanju, proliferaciji naoružanja, ilegalnim migracijama i poboljšanju energentske bezbednosti – ukazuje potpukovnik Mandić.

On očekuje i povećanje interoperabilnosti kroz aktivnosti obrazovanja, obuke i vežbi, a u cilju izgradnje sposobnosti za učešće u operacijama pod mandatom UN i EU, unapređenja sposobnosti koje mogu biti na raspolaganju za izvršenje zadataka iz treće misije VS (podrška u slučaju prirodnih nepogoda i katastrofa), a kroz intenziviranje praktične saradnje sa Evroatlantskim koordinacionim centrom za reagovanje na katastrofe (EADRCC) i oružanim snagama zemalja regiona, prikupljanja pozitivnih iskustava radi dalje izgradnje integriteta u MO i VS, i saradnje u funkciji dogradnje strategijsko-doktrinarnih i dokumenata planiranja razvoja.

IPAP je najviši oblik saradnje sa NATO kroz program Partnerstvo za mir, koji ne podrazumeva članstvo u tom vojnom savezu, a procedura usvajanja nije uspela prošle godine zbog odbijanja Albanije da prihvati partnerstvo Srbije. IPAP je, ipak, usvojen 15. januara ove godine.



 

MO i VS za unapređenje međunarodne saradnje

„IPAP, kao najviši institucionalni vid saradnje sa NATO, jeste nadgradnja uspešne i dokazane regionalne saradnje u odgovorima na zajedničke bezbednosne izazove, rizike i pretnje. Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije opredeljeni su za unapređenje međunarodne saradnje u oblasti odbrane sa svim partnerima, na bilateralnoj i multilateralnoj osnovi. Učešće pripadnika i jedinica VS u rešavanju kriznih situacija u regionu i svetu zavisi od odluke državnog rukovodstva Srbije“, ukazuje potpukovnik Velimir Mandić iz Generalštaba Vojske Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari