Britanski general Majkl Rouz, koji tvrdi da je NATO pod vođstvom Sjedinjenih Američkih Država, sistematski potkopavao mirovne napore Ujedinjenih nacija tokom rata u Bosni i Hercegovini, verovatno je imao pristup značajnim informacijama na osnovu kojih je formirao svoja gledišta, budući da je u periodu od 1994. do 1995. bio komandant misije UN u BiH, saglasni su u oceni sagovornici Danasa. Ipak, neki od njih tvrde da je reč o „zakasnelim reakcijama“ koje nemaju „praktičnog značaja“.


Nekadašnji zapovednik UNPROFOR-a je u „pismu čitalaca“ upućenom britanskom listu Fajnenšel tajms reagovao na tekst Sajmona Kupera „Lale iz Srebrenice“, čiji autor veoma kritički razmatra ulogu holandskog bataljona u događajima koji su neposredno prethodili genocidu u Srebrenici. Prema Rouzovom mišljenju, stvari treba sagledati u mnogo širem kontekstu.

– NATO snosi podjednaku krivicu za tragediju u Srebrenici kao i UN. Da su NATO trupe bile raspoređene u BiH 1992, kad ih je pozvao Alija Izetbegović, ne bi se dogodili ni rat niti pomenuti masakr – ocenjuje britanski general. On tvrdi da je Alijansa nepristrasnim stavovima osujetila mirovne napore UN.

– NATO je, pod vođstvom SAD, naoružavao i trenirao muslimane i Hrvate – navodi Rouz. Na taj način, ocenjuje britanski general, data je lažna nada muslimanima da izgubljene teritorije mogu da povrate upotrebom sile, a njihova očekivanja „cinično“ su izneverena u Dejtonu, dok je misija UN izgubila kredibilitet u očima sukobljenih strana.

– UN misija je doživela propast 1995, što je ohrabrilo Ratka Mladića da napadne Srebrenicu – napisao je Rouz. U pismu se, takođe, ističe da članovi mirovne misije iz 16 država nisu ni imali mandat, niti su bili obučeni i opremljeni za oružana dejstva, već da je to bio zadatak NATO, koji je, ograničio svoja dejstva na bombardovanje.

Vladislav Jovanović, bivši ministar inostranih poslova SRJ, ocenjuje za Danas, da je Rouz tokom boravka u BiH slovio za nepristrasnog čoveka, ali da u svojim nastojanjima da se pronađe mirno rešenje za oružane sukobe bio usamljen, jer su SAD, kao članica NATO, već od 1992. remetile planove koji su donošeni u cilju smirivanja tenzija.

– Sjedinjene Države su, između ostalog, nagovorile Aliju Izetbegovića, da povuče svoj potpis na Kutiljerov plan, koji je predstavljao osnovu za mirno otcepljenje BiH, te vrlo mrzovoljno reagovale na Vens-Ovenov plan. Stiče se utisak da su SAD želele da pokažu evropskim zvaničnicima da nisu u stanju da sami reše probleme u svom dvorištu – kaže Jovanović. Kada je reč o ulozi NATO u sukobima u BiH, naš sagovornik tvrdi da su istiniti navodi Rouza da je Alijansa naoružavala muslimane i Hrvate, dok se Butros-Butros Gali, u svojstvu generalnog sekretara UN, protivio upotrebi avijacije NATO za bombardovanje ciljeva u BiH.

Vehid Šehić, kopredsednik Igmanske inicijative za BiH, smatra da NATO, pored Ujedinjenih nacija i režima Slobodana Miloševića, snosi odgovornost za tragične događaje tokom sukoba u Bosni, naročito kada je reč o genocidu u Srebrenici.

– Alijansa je pokazala neefikasnost, ali smatram da su Ujedinjene nacije, takođe, pale na ispitu humanosti jer nisu zaštitile živote hiljade ljudi. Ipak, ni NATO ni UN ne mogu se pozvati na odgovornost s obzirom na to da ih štiti međunarodno pravo – naglašava Šehić za naš list.

Prema mišljenju Đorđa Popovića, istraživača Beogradskog centra za bezbednosnu politiku, Majkl Rouz je bio na licu mesta tokom rata u BiH, ali može se postaviti pitanje zašto ranije nije izneo svoje tvrdnje.

– Indikativno je da svi daju takve izjave sa zakašnjenjem, odnosno tek kada prestanu da obavljaju značajne funkcije. Stoga, može se reći da Rouzove tvrdnje mogu da budu važne samo u istorijskim debatama i potrebno je da on predoči dokaze za svoje navode – ocenjuje Popović.

Zoran Dragišić, programski direktor Međunarodnog instituta za bezbednost, ističe da navode britanskog generala treba shvatiti vrlo ozbiljno, ne samo zbog značajne funkcije koju je Rouz obavljao, već i zbog očigledne pristrasnosti koje su za vreme rata u BiH pokazivale mnoge zemlje Zapada, uključujući SAD.

– SAD i veći deo Zapada stavljale su se na jednu stranu, što je bilo vidljivo golim okom. Između ostalog, nipodaštavani su razlozi Srbije za učešće u ratu u BiH. Srbija je u zapadnim medijima prikazivana kao agresor, tako da se neupućenoj javnosti činilo se da su Srbi došli i napali Bosnu, a ne da je reč o narodu koji je vekovima tu živeo. Štaviše, međunarodna zajednica nije reagovala kada su muslimani kršili sporazume o prekidu vatre, dok su prema Srbima primenjivani drugačiji standardi. Sve to vodilo je kao tragičnim događajima, uključujući masakr na Merkalama – smatra Dragišić.

Svedočenje na suđenju Karadžiću

Majkl Rouz se u oktobru prošle godine pojavio u ulozi svedoka na suđenju bivšem predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću u Haškom tribunalu. Tom prilikom, bivši komandant mirovnih trupa UN u BiH je rekao da je Karadžić naređivao srpskim trupama da zastrašuju civile snajperskim napadima i da muslimanske enklave dovedu na ivicu gladi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari