Zamenik premijera Rusije Sergej Ivanov izjavio je u nedelju u Singapuru da se NATO nalazi „na korak“ od slanja vojnika u Libiju u pokušaju da pomogne pobunjenicima da svrgnu libijskog vođu Muamera Gadafija.

Ivanov je na konferenciji o bezbednosti u Aziji rekao da Rusija nije znala da će rezolucija UN koju je podržala radi zaštite civila i zatvaranja vazdušnog prostora Libije dovesti do kopnene operacije. Britanski i francuski borbeni helikopteri u subotu su su prvi put napali unutar Libije, dok se NATO ranije oslanjao na borbene avione koji su uglavnom leteli na visini većoj od 4.500 metara. Vazdušni napadi NATO-a omogućili su slabije naoružanim pobunjenicima da ostanu u borbi, ali oni nisu uspeli da pokrenu efikasnu ofanzivu protiv Gadafijevih snaga.

Hejg odbacuje kopnenu intervenciju

Britanski ministar spoljnih poslova Vilijam Hejg izjavio je u nedelju da nije određen datum za okončanje međunarodne vojne intervencije u Libiji.

„Niko ne zna koliko bi ona mogla da traje“, rekao je šef britanske diplomatije za Bi-Bi-Si 1, dan posle posete Bengaziju, gde se sastao s liderima opozicije libijskom lideru Muameru Gadafiju. „Nećemo dati određen rok. To može da bude još nekoliko dana, nekoliko nedelja ili nekoliko meseci. Ali vredi“, kazao je Hejg.

On je dodao da bi bez intervencije koalicije, koja je počela 19. marta, Gadafi preuzeo kontrolu nad Libijom i počinio zločine, izazivajući tešku humanitarnu krizu i destabilizaciju Tunisa i Egipta, što bi imalo užasne posledice za Evropu i tu zemlju. Britanski ministar ponovo je odbacio mogućnost kopnene misije NATO u Libiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari