Libijski ratni avioni ponovo su juče bombardovali luku Brega na istoku države, koju kontolišu pobunjenici, javile su svetske agencije pozivajući se na navode očevidaca. Taj grad je u sredu bio poprište žestokih sukoba pristalica Moamera el Gadafija, koji je pokrenuo kontraofanzivu na istoku države, i njegovih protivnika. Mada su pripadnici snaga bezbednosti odani libijskom vođu uspeli da osvoje strateški važna naftna postrojenja posle višečasovnih borbi pobunjenici su ponovo uspostavili kontrolu nad Bregom.


Generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen izjavio je da taj vojni savez nema nameru da se meša u krizu u Libiji, ali da ipak ima planove za sve moguće opcije. Rasmusen je rekao da NATO pažljivo prati događaje u Libiji i podsetio da rezolucija Saveta bezbednosti UN, koja je nedavno usvojena, ne podrazumeva upotrebu sile.

Pojedini izvori u NATO-u preneli su da SAD, Velika Britanija i još nekoliko država razmatraju mogućnost blokade vazdušnog prostora iznad Libije, kako što je to urađeno tokom 1990-ih nad Balkanom, izvestila je Beta. Američki ministar odbrane Robert Gejts je ranije odbacio takvu opciju, navodeći da se radi o neodgovornim izjavama koje ne doprinose smirivanju situacije.

Predsednik Venecuele Ugo Čaves razgovarao je sa libijskim vođom o stvaranju bloka prijateljskih zemalja koje bi posredovale prilikom pronalaženja rešenja za krizu u Libiji, rekao je venecuelanski ministar za informisanje Andres Izara. Prema njegovim rečima, Venecuela je među saveznicima u Latinskoj Americi i u drugim delovima sveta već pokrenula pitanje stvaranja bloka nacija koji bi se zvao „Komitet mira“ i posredovao bi u rešavanju krize.

Zvaničnici iz Karakasa nisu rekli kako je Gadafi reagovao na Čavesov predlog. Šef venecuelanske diplomatije Nikolas Maduro ocenio je da bi stvaranje takvog bloka pomoglo da se razreši konflikt u Libiji i dodao kako vlada u Karakasu smatra da za prekid nasilja u toj zemlji na severu Afrike treba da bude korišćena diplomatija, a ne vojne pretnje. Maduro je kritikovao zvaničnike SAD i Evropske unije zbog pribegavanja politici izolovanja Gadafija i razmatranja mogućnosti pružanja vojne pomoći Libijcima koji su se pobunili protiv svog vođe.

– Takva politika ukazuje na davanje imperiji ovlašćenja za kretanje u invaziju protiv libijskog naroda – ocenio je Maduro, a prenosi državna novinska agencija AVN. Čaves, koji se poput Gadafija protivi politici Sjedinjenih Država, izjavio je da neće osuditi libijskog vođu i upozorio je da Vašington priprema vojnu invaziju na Libiju. Čaves je više puta posetio Libiju otkako je postao predsednik, a Gadafi ga je 2004. odlikovao svojom godišnjom nagradom u oblasti ljudskih prava zbog borbe protiv „efekata imperijalizma i protiv neprijatelja slobode unutar i izvan“ Venecuele.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari