Osam žena poginulo je juče na istoku Avganistana u vazdušnom napadu NATO, dok su skupljale drva za potpalu, saopštila je Severnoatlantska alijansa. Na meti njene avijacije bili su ekstremisti, i prvi izveštaji su pokazivali da su jedino oni bili pogođeni, rekao je portparol NATO Džejmi Grejbil. Zvaničnici zdravstva u avganistanskoj provinciji Lagman su saopštili da je u napadu, izvršenom pred zoru, ranjeno sedam žena, među kojima je bilo i devojčica od 10 godina.


Stanovnici sela u zabačenoj oblasti gde se napad dogodio, doneli su tela mrtvih žena do kancelarije provincijskog guvernera, rekao je portparol vlasti u Lagmanu i dodao da su vikali „Smrt Americi!“. NATO je isprva saopštio da je u jučerašnjem vazdušnom napadu poginulo 45 ekstremista, i da nije bilo civilnih žrtava. Međutim, Džejmi Grejbil je kasnije rekao da NATO uzima za ozbiljno optužbe o civilnim žrtvama i da je sproveo istragu da li ih je zaista bilo.

Četvorica pripadnika NATO snaga ubijeni su juče u južnom delu zemlje u napadu, kako se veruje, pripadnika avganistanske policije, saopštila je Alijansa. Jedan od napadača je ubijen, a nije saopšteno čiji su državljani ubijeni vojnici. NATO je saopštio i da je u napadu talibana na britansku bazu na jugu Avganistana u noći između petka i subote, kada su ubijena dva američka marinca, uništeno šest borbenih aviona. Baza Bastion u provinciji Helmand, u kojoj se nalazi i britanski princ Hari, koji u tom napadu nije povređen, nalazi se pored kampa američkih marinaca Ledernek.

Alijansa je navela da je u tom napadu oštećeno i šest hangara i uništene tri benzinske pumpe, a prema rečima jednog izvora NATO-a, tolika šteta nikada nije načinjena od kada su međunarodne trupe pre deset godina došle u Avganistan.

Blokiran pristup Jutjubu

Talibani su preuzeli odgovornost za napad na britansku bazu Bastion i poručili da je to bila osveta zbog američkog antiislamskog filma, kao i da je izveden jer je među vojnicima u bazi princ Hari. Avganistanska vlada blokirala je pristup sajtu Jutjub, kako bi sprečila sunarodnike da gledaju film koji izvrgava ruglu proroka Muhameda, rekao je portparol ministarstva komunikacija i dodao da će pristup sajtu biti blokiran do uklanjanja odlomaka iz filma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari