Šefovi diplomatija 28 država članica NATO jučerašnjeg poslednjeg dana samita u Estoniji postigli su saglasnost o predaji kontrole nad bezbednošću u ruke vlade Avganistana počev od ove godine. U slučaju da proces primopredaje uspe, biće to pozitivan signal i za američkog lidera Baraka Obamu da počne da povlači američke trupe iz Avganistana naredne godine.

Nova izlazna strategija NATO-a za Avganistan nazvana „Prvo Avganistan“ smatra se najvažnijim korakom u promovisanju razvoja avganistanskog privatnog sektora te ekonomskog razvoja zemlje. Generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen izjavio je da će proces primopredaje dužnosti biti postepen i zasnovan na uslovima, a ne vremenskim okvirima.

Čini se da je najveći problem za Alijansu pronaći dovoljan broj trenera koji bi obučili avganistanske snage za preuzimanje kontrole nad bezbednošću i time otvorili vrata za konačan povratak stranih vojnika iz te zemlje počev od naredne godine. Rasmusen je naglasio da savezu uz postojećih 850 nedostaje još 450 trenera za obuku avganistanskih snaga bezbednosti. U okviru priprema za povlačenje zapadnih trupa iz Avganistana do leta 2011. američka državna sekretarka Hilari Klinton iskoristila je priliku da apeluje na druge države članice NATO-a da obezbede više trenera za avganistansku policiju i vojne snage.

NATO se takođe bori kako da ubedi zemlje da obezbede novčane fondove neophodne avganistanskoj vojsci. Do sredine aprila samo 362 miliona dolara je obećano ili je dostavljeno fondovima namenjenim za te svrhe, dok su godišnje novačne potrebe oko 1,8 milijardi dolara. Nazivajući Avganistan najvećim izazovom u istoriji vojnih operacija Alijanse, Rasmusen je nakon sastanka iza zatvorenih vrata izjavio da svi „žele da vide stabilan i bezbedan Avganistan, koji neće više predstavljati pretnju po region ni ostatak sveta“. Rasmusen tvrdi da avganistanska vlada, iako zavisna od strane pomoći, suočena sa talibanskim pobunjeništvom, političkom korupcijom, lošom ekonomskom situacijom, počinje da preuzima više odgovornosti za unutrašnje poslove. „Pripremamo početak procesa primopredaje rukovodstva. Budućnost ove misije je jasna i očigledna: više avganistanske sposobnosti i avganistanskog rukovodstva.“

Jučerašnja sednica bila je usredsređena i na inicijativi NATO-a da se stimuliše avganistanska ekonomija tako da ona bude prioritet za strane kontingente u Avganistanu, koji bi upošljavali većinom Avganistance te kupovali avganistanske proizvode i koristili njihove usluge kad god je to moguće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari