Nevladina organizacija „Gluvonijeme osobe“ i Biblioteka Srednje stručne škole realizuju projekat „Gluvonijem-a sam, nauči da pričaš sa mnom“, u okviru kojeg sprovode aktivnost „Škola znakovnog pisma“. Predsjednica NVO „Gluvonijeme osobe“ Azra Drndar kaže da će učesnici „Škole znakovnog pisma“ tokom nastave, koja traje 15 dana po dva časa dnevno, učiti osnovne znakove i tehniku komuniciranja sa gluvonijemim osobama.


– Predavači smo profesor književnosti Radoman Čečović i ja. Moji roditelji su gluvonijemi, tako da sam ne samo naučila znakovno pismo, već položila i imam sertifikat za instruktora i prevodioca ovog pisma. Ja ću u praktičnom dijelu ovog kursa polaznike upoznati ili obučiti u pravilima daktiliranja, čitanja sa ruke, o najčešćim greškama koje se javljaju prilikom dakziliranja kao i o deskripciji daktilnih ćiriličnih i latiničnih znakova. Učesnici su profesori i učenici ove škole, kao i građani koji su izrazili želju da savladaju osnove znakovnog pisma, kazala je Drndar.

Bibliotekar u Srednjoj stručnoj školi Rafet Mulić ističe da je Biblioteka ove škole kao i prethodnih godina rado pristala da učestvuje u ovom projektu, te da će I on biti polaznik kursa. „U srednjim školama se pojavljuju učenici uključeni u inkluziju, tako da je više nego neophodno da bar dio profesora zna osnove znakovnog pisma, a vidim i dio učenika koji imaju drugare u školi želi isto to“, rekao je Mulić. Polaznicima je podijeljen priručnik za učenje, CD sa osnovama znakovnog pisma, majica sa logom, a nastava se izvodi uz osveženje kao u jednoj pravoj maloj radionici znanja. „Važan dio projekta je izrada Nacrta Lokalnog akcionog plana za gluvonijeme osobe u Opštini Bijelo Polje. Projekat je podržala opštinska Komisija za raspodjelu sredstava nevladinim organizacijama, istakla je Azra Drndar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari