Pošto je akcija „Naučimo šah kroz igru“ kao pilot program uspešno realizovana u dečjim vrtićima Požarevca, u nju su se uključili i mališani iz Malog Crnića. Zahvaljujući velikoj agilnosti i entuzijazmu, kako direktorke PU „14. oktobar“ Mirjane Milošević, tako i vaspitačica iz Salakovca, Šapina, Smoljinca, Boževca i Malog Crnića, mališani uzrasta od četiri do šest godina iz ovih vrtića su za samo dva meseca savladali osnove šahovske igre i odigrali svoj prvi turnir. Turnir je održan 7. juna u vrtiću u Malom Crniću.

Mlađa deca (četiri do pet godina) takmičila su se u brzom ređanju figura. Turnir je otvorio i medalje pobednicima (a na ovoj priredbi svi su bili pobednici) uručio načelnik Braničevskog upravnog okruga Goran Petrović.

Deca starijeg uzrasta (predškolci) odigrala su turnir od pet kola po švajcarskom sistemu. Prvo mesto osvojili su: Luka Ivić iz Malog Crnića, Ana Bogdanović iz Šapina i Danilo Miljković iz Malog Crnića sa po četiri poena. To je potvrda ne samo talenta dece, već i da su vaspitačice veoma odgovorno radile posao. Medalje u ovoj konkurenciji uručila je Mirjana Milošević.

Dodeli medalja i proglašenju pobednika su prisustvovali i roditelji dece, i time doprineli da ova manifestacija bude još lepša.

Branislav Šuhartović, predsednik Šahovskog saveza Braničevskog okruga i jedan od pokretača projekta „Šah u vrtiće“, rekao je da je ova akcija jedinstvena kod nas:

– Sledeće takmičenje za ovaj uzrast koje planiramo da organizujemo je prvenstvo grada, a verujem da je već ove godine moguće da ekipa vrtića učestvuje na „Vrtićijadi“ – rekao je Šuhartović.

Organizator takmičenja je bio Šahovski savez Braničevskog okruga, uz tehničku organizaciju PU „14. oktobar“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari