Ruska televizija juče je objavila video s Vladimirom Putinom u ulozi majstora džudoa. Ruski državni mediji većsu prikazivali uticajnog premijera u masovnoj trci kamiona, zatim golog do pasa u ribarskom čamcu i lovca na tigrove u sibirskim šumama. Bili su to samo neki od načina da se poveća reputacija ruskog premijera u javnosti.

Putin je predstavljen kao instruktor džudoa u DVD formatu koji nosi njegovo ime i pokazuje kako lako obara svog rivala na strunjači. „Naučite džudo uz Vladimir Putina“, proizvod je napravljen uz saradnju sa ruskim premijerom, inače nosiocem crnog pojasa, i drugim džudo entuzijastima, među kojima i bivšim svetskim i olimpijskim džudo šampionom Jasuhirom Jamašitom.

Rano juče, na njegov 56. rođendan, Putin je govorio o najnovijem videu pred novinarima i drugim gostima. Ruski premijer je istakao da je naziv titla nešto malo više od „reklamnog trika“. „Svako ko pogleda imaće prilike da nauči džudo od pravih majstora ratničke umetnosti“, dodao je Putin.

Video prikazuje Putina u crnom džudo odelu kako govori o istoriji i filozofiji džudoa, potom i u belom ogrtaču kako demonstrira korake protiv trenera i baca ga na zemlju u više navrata. „U borbi su kompromisi i ustupci dopustivi, ali samo u jednom slučaju: ako je za pobedu“, kaže Putin u videu, dok se u pozadini čuju zvuci azijske muzike. Putin je svojevremeno bio šampion u džudou u svom rodnom gradu Sankt Peterburg, te je sa zadovoljstvom promovisao ovaj sport.

Jednom prilikom u vreme dok je bio na mestu šefa države Putin je svom francuskom kolegi Nikolu Sarkoziju otkrio da želi da predstavi javnosti borilačke veštine. „Veoma je zainteresovan za umetnost borilačkih veština i rešeni smo da učinimo nešto u zajedničkoj promociji“, piše Figaro, vodeći francuski list, navodeći delove intervjua s Putinom objavljenog prošlog meseca.

Putin je takođe i ljubitelj skijanja, a ljubav prema fitnesu i fizičkoj aktivnosti kažu mnogo je pomogla njegovoj popularnosti tokom osmogodišnje vladavine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari