Naučna zajednica Srbije je duboko korumpirana: SNS glasilo poglašeno za naučni časopis je samo vrh ledenog brega

Ostavite komentar


  1. Zajednica vlasnika kupljenih diploma i plagiranih doktorata. Potpuno je opravdano da imaju svoj naučni časopis, u kojem će objavljivati svoje glupotvorine, da ne zagađuju valjane časopise. Tu bi „naučnica“ mogla objaviti svoju ideju kako da Vučić bude doživotni predsednik, druga da se izriče zatvor onima koji negativno govore o Vođi, pa naučni radovi Atlagića, Marjana Rističevića …

  2. Ovo liči na period između 1939 i 1945, ja vam sad neću reći na koga aludiram al i ne aludiram na tog što mislite.

    Te stoga predlažem sledeće postavljenje:
    Dr. prim. sci bla bla Košarke univerzumski mega car Vučko Buba Lenja
    vasceli mega rektor cele Srbije

    Zaključite sami

  3. Meni nekako smeta što se ovde govori o „naučnicima“ a realno gledano postoji velika razlika u korumpiranosti između naučnog i nastavnog zvanja. Rak rana visokog školstva je nastavni kadar koji ima smešne kriterijume za napredovanje i koji funkcioniše kao Cosa nostra sa svojom negativnom kadrovskom politikom, plagiranjem, lažnom kategorizacijom i slično. Časopis koji izdaje Srpsko filozofsko društvo kuburi sa minimum tri plagirana rada oko kojih se vode ili će se voditi procesi pred Etičkom komisijom, ali niko i dalje ne dovodi u pitanje odgovornost urednika i samog časopisa kao ni legitimitet objavljenih radova tu, a 90% nastavnog kadra samo na osnovu publikacija tu dobija viša zvanja ili reizbore.

  4. Autor članka već skoro deceniju piše pljuvačke tekstove na račun naučne zajednice u Srbiji. Umesto da sagleda stvari objektivno i na temelju relevantnih činjenica iznosi neistine i izmišljene informacije. Časopisi iz Srbije se već nalaze na Scopus i WoS listama i to potvrđuje da su i međunarodno relevantni. „Burazerski“ odnosi jesu problem, ali o tome bi možda upravo autor mogao malo više da informiše javnost budući da radi i živi u Austriji, koja uopšte ni ne traži od svojih „naučnika“ objavljivanje u kategorisanim časopisima. Samo pogledajte autorovu bibliografiju… uglavnom koautorski radovi i s izuzecima lokalni časopisi

  5. Nama iz prirodnih nauka je srećom neisplativo da objavljujemo radove u domaćim naučnim časopisima. Uostalom, doktorandi na državnim prirodnim fakultetima su u obavezi da objave kao prvi autori barem dva rada u vrhunskim ili istaknutim međunarodnim časopisima sa ozbiljnom stranom recenzijom i tu nema šale. Vladanje engleskim jezikom se podrazumeva, ili morate platiti prevod što je neisplativo na duže staze. Tako da svi doktori nauka iz oblasti prirodnih i tehničko-tehnoloških nauka itekako zaslužuju svoja zvanja, čak su kriterijumi u odnosu na opšte uslove rada prestrogi, budući da raspolažemo samo sa 100.000 dinara materijalnih troškova mesečno što je nedovoljno za izvođenje iole zahtevnijih eksperimenata ili analiza, a ,,takmičimo se“ na međunarodnoj sceni. Šta rade kolege društvenjaci ne znam, ali razumem da neko ko se bavi istorijom srpskog jezika teško može poslati svoj rad u neki međunarodni časopis. Osim toga, postoje i tzv. predatorski međunarodni časopisi koji objavljuju sve i svašta iz oblasti prirodnih nauka…ali ako aplicirate za neki evropski projekat, tačno se zna koji časopisi vrede, tada je navođenje ovakvog smeća samo šteta…Sve u svemu, za funkcionisanje nauke u Srbiji treba mnogo, mnogo ulaganja, kao i za prosvetu i zdravstvo. Zato poslednjih godina niko i ne upisuje doktorate, jer ko će sa prosekom 9.0 sa recimo ETF-a, raditi kao istraživač-pripravnik na nekom institutu ili fakultetu za 50-60.000? Zar da očekujemo da 9.0 budu toliko glupi da na to pristanu? E, to je trenutno najslabija tačka nauke, što ne može da privuče najbolje i najambicioznije mlade ljude…već nudi žabokrečinu sa pomenutim vidom korupcije, kao i još mnogim drugim nagomilanim problemima.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 15. avgust 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Srđan Gojković Gile, muzičar

Pozivam sve one koji čitaju Danas da ga podrže tako što će se učlaniti u Klub čitalaca Danasa i tako podržavati nezavisno novinarstvo.