Šta najčešće uzrokuje požare u stanovima: Objašnjava naučni saradnik Elektrotehničkog fakulteta 1Foto FoNet: Marko Dragoslavić

Baterije i punjači mogu da izazovu požare, upozorava Nedžad Hadžiefendić, naučni saradnik na Elektrotehničkom fakultetu i skreće pažnju da Srbija nema pravilnik kojim je regulisan način sprovođenja redovnih kontrola nad instalacijama u stanovima.

Uređaje kao što klima ili šporet ne treba ostavljati bez nadzora, a ne treba ni štedeti na aparatima kao što su produžni kablovi.

U Novom Sadu i danas su zastave na pola koplja u, znak žalosti za šestočalnom porodicom koja je stradala u požaru u naselju Salajka. Sumnja se da je požar uzrokovala baterija električnog skutera. Stučnjaci upozoravaju da su sve češći požari uzrokovani nekvalitetnim baterijama i punjačima. Srbija nema pravilnik kojim je regulisan način sprovođenja redovnih kontrola nad instalacijama.

„Pravilnik iz 1987. godine je veoma star i on nije definisao periodiku pregleda niskonaponskih električnih instalacija. Srećom, Sektor za vanredne situacije obavlja svoj posao, pregledaju se poslovni, javni i industrijskli objekti…Problem su stambene jedinice i kuće“, rekao je za N1 Nedžad Hadžiefendić, naučni saradnik na Elektrotehničkom fakultetu.

On je podsetio da u pretohdnom periodu bilo puno požara u stanovima u Beogradu i drugim delovoma Srbije.

„To se dešava jer nema kontrole električnih instalacija. One se prvi put pregledaju kada se dobije upotrebna dozvola za objekat… i onda su korisnici objekta prepušteni sami sebi da održavaju instalacije…“, kazao je Hadžiefendić.

Ušteda od par stotina dinara može da bude rizik

Rekao je da su jedan od najčešćih uzorka požara „produžni kablovi nekvalitetno izrađeni“.

„Tu zbog uštede od par stotina dinara donosite ogromnu opasnost na mestu gde ih instalirate…ti prudužni kablovi imaju jako smanjene poprečne preseke provodnika… a često treći provodnik koji treba da zaštiti od električnog udara, nedostaje takvom kablu…“, objašnjava Hadžiefendić.

Signali da bi moglo doći do požara

On je kazao da su signali da bi moglo doći do požara, kada se aktivira kvar na produžnom kablu, na utomatskom prekidaču,  utičnici na prekidaču, bojleru – miris paljevine, dim, zujanje električnog luka koji nastaje na mestu lođeg kontakta

„Istog trenutka obarate sve automatske prekidače“, naglašava Hadžiefendić.

Dodao je da prijemnici veče električne snage, kao što su klime ,šporeti itd ne smeju  da se ostave bez nadzora. U slučaju da se desi nekoi od ovih kvarova, desiće se požar, a  jedini preduslov da se spreči širenje požara, jeste  da korisnik bude“, kaže Hadžiefendić.

„Punjače baterija treba koristiti samo dok se uređaji pune, inače može da se desi da se on pregreju i mogu da izazovu požar2, navodi za N1 Hadžiefendić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari