Nauka i obrazovanje u održivom razvoju 1Foto: N.Kovačević

Dvodnevna međunarodna naučna konferencija „Nauka i visoko obrazovanje u funkciji održivog razvoja – SED 2016“ počela je danas u Visokoj poslovno-tehničkoj školi u Užicu.

Skup deveti put organizuje ta ustanova, a u okviru njega organizuje se i Treća međunarodna konferencija „Visoko obrazovanje u funkciji razvoja turizma u Srbiji i zapadnom Balkanu“, koja promoviše TEMPUS projekat „Modernizacija i harmonizacija studijskih programa iz oblasti turizma u Srbiji“.

Za konferenciju je prijavljeno više od sto naučnih radova iz mašinstva, informatike i matematike, građevinskog inženjerstva, zaštite životne sredine, menadžmenta, turizma, ekonomije, a među njima su i studentski radovi. Učesnici su stručnjaci iz Engleske, Francuske, Nemačke, Slovenije, Grčke, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, sa Kipra i Srbije.

Cilj konferencije je isticanje značaja nauke i visokog obrazovanja u održivom razvoju, njena promocija i popularizacija, razvijanje međunarodne razmene i saradnje, ali i jačanje veza između te škole i drugih institucija društva.

– Konferencija se bavi aktuelnim problemima kao što su uloga i mesto strukovnog obrazovanja u sistemu visokog obrazovanja. Suština strukovnog obrazovanja je u tome da za tri godine omogući svšenim studentima da se uključe u radni proces – rekla je prof.dr Ivana Ćirović, direktorka te škole i dodala da je značaj tog skupa i u tome što pokušava da ostvari vezu između obrazovanja i privrede.
Gosti će sutra putovati u Andrićgrad, kod Višegrada, posetiće Visoku strukovnu školu dramskih umetnosti i održaće predavanje o arhitekturi Užica.

Održavanjem te konferencije, koja je postala deo programa permanentnog obrazovanja Inženjerske komore Srbije za oblast arhitekture i građevine, u Užicu je započelo dvonedeljno obeležavanje Dana grada – 9. oktobra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari