Nobelova nagradu za hemiju ove godine je pripala nemačkom naučniku Gerhardu Ertlu za radove u oblasti hemije površine, čiji su rezultati koriste u hemijskoj industriji, saopštio je juče Nobelov komitet. Vest o nagradi objavljena je na Ertlov 71. rođendan. „Ta nauka može da nam pomogne da razumemo razne procese kao što je rđa i kako funkcionišu katalizatori automobila“, navodi u saopštenju Kraljevske akademije nauka u Švedskoj koja dodeljuje Nobelovu nagradu.

Nobelova nagradu za hemiju ove godine je pripala nemačkom naučniku Gerhardu Ertlu za radove u oblasti hemije površine, čiji su rezultati koriste u hemijskoj industriji, saopštio je juče Nobelov komitet. Vest o nagradi objavljena je na Ertlov 71. rođendan. „Ta nauka može da nam pomogne da razumemo razne procese kao što je rđa i kako funkcionišu katalizatori automobila“, navodi u saopštenju Kraljevske akademije nauka u Švedskoj koja dodeljuje Nobelovu nagradu. Svečano uručenje je 10. decembra, a dobitnik će primiti zlatnu medalju, diplomu i ček na deset miliona švedskih kruna (1,08 miliona evra).
Nobelova nagrada za medicinu pripala je ove godine Amerikancima Mariju Kapekiju i Oliveru Smajtisu, kao i Britancu Martinu Evansu za istraživanja u oblasti matičnih ćelija, saopšteno je u ponedeljak u Stokholmu. Oni su nagrađeni zbog radova u oblasti stvaranja transgenetskih laboratorijskih miševa, što otvara put ka lečenju teških oboljenja kao što su rak ili Alchajmerova bolest. Omogućili su da se otkrije kako se može genetski delovati na matične embrionske ćelije miševa. Naučnici su odvojeno vodili svoja istraživanja, premda su bili u stalnom kontaktu.
„Njihovo otkriće može da se primeni u svim oblastima biomedicine, a prvenstveno u istraživanju novih terapija“, navodi se u saopštenju Nobelovog komiteta. Naučnici su ustanovili tehniku tačnog otkrivanja oštećenih gena i njihovo neutralisanje, što omogućava da se „genetski isprave bolesne ćelije“. Njihova tehnika je korisna za čoveka, odnosno za lečenje neuro-degenerativnih bolesti, kao što je Alchajmerova bolest, ali i rak, dijabetes i kardiovaskularna oboljenja. Britanski naučnik je istraživao određene gene na miševima kako bi to preneo na humanu medicinu, kao što su geni koji utiču na dobijanje hipertenzije ili arterioskleroze.
Danas će biti saopšteno ime dobitnika Nobelove nagrade za književnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari