Bivši pakistanski premijer Navaz Šarif, koji se juče vratio u Pakistan posle više od sedam godina egzila, uhapšen je na aerodromu i deportovan posle samo nekoliko časova, javili su zvaničnici. Kada je avion sleteo na aerodrom pakistanski policajci su s nalogom za hapšenje Odeljenja za borbu protiv korupcije ušli u avion i tražili od Šarifa da ima preda svoj pasoš „iz bezbednosnih razloga“, što je bivši premijer odbio.

Bivši pakistanski premijer Navaz Šarif, koji se juče vratio u Pakistan posle više od sedam godina egzila, uhapšen je na aerodromu i deportovan posle samo nekoliko časova, javili su zvaničnici. Kada je avion sleteo na aerodrom pakistanski policajci su s nalogom za hapšenje Odeljenja za borbu protiv korupcije ušli u avion i tražili od Šarifa da ima preda svoj pasoš „iz bezbednosnih razloga“, što je bivši premijer odbio. Šarif je posle toga deportovan u Saudijsku Arabiju, u grad Džidah, prenele su novinske agencije. Pripadnici policije postavili su barikade na putevima u blizini aerodroma kako bi sprečili okupljanje Šarifovih pristalica, dok su svi domaći letovi iz Islamabada juče bili otkazani.
Bivši premijer izjavio je ranije da želi da izazove pakistanskog predsednika Perveza Mušarafa koji ga je zbacio s položaja tokom puča 1999, neposredno uoči održavanja izbora. Pošto je svrgnut s vlasti Šarif je osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog otmice, utaje poreza i izdaje, ali je zatim proteran iz zemlje 2000, pod uslovom da 10 godina ne sme da se vrati u Pakistan. Šarif je odlučio da se vrati u domovinu nekoliko nedelja pošto je Vrhovni sud Pakistana potvrdio da on ima pravo na povratak. U avionu koji ga je iz Londona prevozio za Islamabad Šarif je za BBC rekao da želi da ponovo uspostavi vladavinu prava. „Reč je o demokratiji protiv diktatorstva“, rekao je Šarif.
Zvaničnici su saopštili da je došlo do sukoba policije i Šarifovih pristalica u Islamabadu, Ravalpindi i Atoku. Tokom sukoba došlo je i do pucnjave i tom prilikom je povređeno nekoliko osoba. Jedan od članova Šarifove Partije muslimanske lige rekao je za BBC da su njega i drugih 20 pristalica pripadnici policije pretukli ispred aerodroma. U nedelju su pakistanske vlasti uhapsile više od 2.000 Šarifovih pristalica, dok je nekoliko stotina osoba pritvoreno tokom noći u Islamabadu. Privedeni su gotovo svi pripadnici najvišeg vrha Šarifove partije, a na desetine drugih privedeni su juče kada su pokušali da povedu partijske radnike ka aerodromu, saopštili su mediji.
Bivši premijer je planirao da povede trijumfalnu kolonu vozila od Islamabada do Lahorea, inače baze njegove političke moći, ali je on bio svestan da mu neće biti dopušteno da sprovede taj plan. U poslednjem momentu je odlučio da svog brata političara Šahbaza ostavi u Londonu kako bi on „obavljao njegove dužnosti“ u slučaju da bivšeg premijera uhapse ili deportuju. Predsednik Mušaraf je otvoreno govorio o svom preziru prema Navazu Šarifu, opisujući ga kao korumpiranog i nekompetentnog.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari