Sjedinjene Američke Države oštro su osudile tvrdnje visokog palestinskog zvaničnika da Zid plača u Jerusalimu nema verskog značaja za Jevreje i da zapravo pripada muslimanima. Stejt department je saopštio da je takva tvrdnja „faktični netačna i jako provokativna“, preneli su izraelski mediji izveštaje svetskih agencija.

– Mi smo više puta isticali rukovodstvu Palestinske uprave (PU) potrebu da se stalno bori protiv svih oblika delegitimizaicje Izraela, uključujući i istorijsku jevrejsku vezu sa zemljom, rekao je portparol Stejt departmenta Filip Džej Krouli. Više jevrejskih organizacija i članovi američkog Kongresa takođe su osudili PU zbog studije objavljene na njenom sajtu prošle nedelje koju je potpisao zvaničnik Ministarstva informisanja.

– Duboko smo zabrinuti što palestinska studija poriče jevrejsku vezu sa Zapadnim zidom, rekli su Konrad Džils i rabin Stiv Gutov, predsedavajći i predsednikk Jevrejskog saveta za javne poslove, upozorivši da bi se time mogle podstaći verske borbe oko slobode veroispovesti. Krouli je podsetio da su SAD stalno isticale da se „status Jerusalima mora rešiti u okviru pregovora o konačnom statusu između dve strane“.

– Mi priznajemo da je Jerusalim izuzetno važno pitanje za Izraelce i Palestince, za Jevreje i muslimane i hrišćane, kazao je on. U palestinskoj studiji je navedeno da je Zapadni zid, najsvetije mesto na kome se Jevreji mole, muslimsko vlasništvo i da nema veza s judaizmom. Izraelski zvaničnici su oštro osudili takav stav i zatražili od palestinskog predsednika Mahmuda Abasa i palestinskog premijera Salama Fajada da se od njega javno distanciraju. Međutim, Al Mutavakil Taha, zamenik palestinskog ministra informisanja, je rekao da je to zvanična pozicija PU.

Portparol Stejt departmenta je naglasio da ni jedna strane ne treba unapred da određuje ishod pregovora, osudivši unilateralne akte u Jerusalimu.

– One obe imaju odgovornost. Obe moraju da preuzmu odgovornost da stvore uslove da se pregovori obnove, rekao je Krouli. Zapadni zid, poznat u celom svetu kao Zid plača, zapravo je jedna strana uzvišenja na kojem su stajali drevni jevrejski hramovi i Jevreji ga zovu Brdo hrama. Za muslimane je to Haram al Šarif ( Uzvišeno utočište) na kojem se nalazi džamija Al Aksa, treća po značaju u islamu. U palestinskoj studiji se tvrdi da je Zid plača zapravo zapadni zid te džamije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari