NDB: Posle vas će ostati samo ruševine i pepeo 1Foto: Sanja Milošević

Transparentom „Posle vas će ostati samo ruševine i pepeo“ i prosipanjem pepela ispred skupštine Beograda, inicijativa „Ne da(vi)mo Beograd“ obeležila je danas još jedan početak zasedanja odbornika Grada, protestujući protiv izgradnje spalionice otpada na deponiji Vinča.

Inicijativa je i ranije ukazivala da predlog gradske vlasti za tretman otpada u vidu javno-privatnog partnerstva nije ekološki najprihatljiviji, te da postoje druge opcije za dugoročno rešenje ovog problema.

„Kao osnovni problem u ponuđenom rešenju vidimo to što se otpad kao resurs trajno gubi, a sa druge strane nameću se velike finansijske obaveze kako građanima, tako i budžetu Grada“, poručili su iz inicijative.

Oni podsećaju i da je deponija Vinča posledica višedecenijske nebrige o upravljanju otpadom. „Mi se zalažemo za razvoj zelene ekonomije kroz primarno odvajanje otpada koja bi zaposlila veći broj građana“, ukazuju oni.

Predstavnici inicijative „Ne da(vi)mo Beograd“ upozoravaju i da je ugovor o javno-privatnom partnerstvu o kome će odbornici Grada odlučivati danas, netransparentan te da će ostaviti negativne posledice na život i finansije građana u narednih 25 godina.

„Smeta nam i to što ne znamo šta je to što je francusko-japanski konzorcijum ponudio, koliko će to koštati Grad, koliko će građani plaćati, koliko će biti povećanje cene odnošenja smeća, a svi mi ćemo plaćati dodatnu energiju koja bude proizvedena, a pitanje je ko će zarađivati od toga“, ukazuju iz inicijative.

„Ne da(vi)mo Beograd“ je sličnim performansima – prosipanjem đubreta, paljenjem kanti, dimom i aparatima za gašenje požara, obeležila nekoliko prethodnih zasedanja gradske Skupštine, ukazujući na probleme koji prate neadekvatno odlaganje otpada u Beogradu. Pored toga održavali su tribine i nudili alternativna rešenja za zbrinjavanje komunalnog otpada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari