NDBGD: Mole se građani da pomognu pri otplati sudske kazne 1Foto: Ne davimo Beograd

Inicijativa Ne davimo Beograd pozvala je danas građane i građanke da im pomognu u isplati kazne izrečene zbog organizovanja protesta, u za sada ukupnom iznosu od 180 hiljada dinara.

Protiv aktivista inicijative Ne davimo Beograd do sada je pokrenuto preko 30 postupaka zbog ukazivanja na kršenje zakona tokom sprovođenja projekta “Beograd na vodi” i pozivanja na kažnjavanje odgovornih za organizovanje, sprovođenje i zataškavanje rušenje pod maskama u Hercegovačkoj ulici.

– Dve godine nakon rušenja u Savamali, Siniša Mali, glavni organizator ovog zločina, ali i svega onoga što je usledilo nakon toga, kada se ceo državni aparat upregao u njegovo zataškavanje, danas biva unapređen u ministra finansija umesto da se nađe na optuženičkoj klupi. Sa druge strane, inicijativa je osuđena da plati kazne za ukazivanje na njegovu i umešanost drugih državnih funkcionera u ovaj zločin. Paradoksalno, kažnjeni smo jer zahtevamo poštovanje zakona, izjavio je Radomir Lazović aktivista inicijative Ne davimo Beograd.

U saopštenju Inicijative se navodi da je proglašena krivom zbog organizovanja tzv. nenajavljenog protesta, 11. maja 2016. godine, i to samo dan nakon što je izveštaj Zaštitnika građana pokazao da je ovo rušenje izvršeno u združenoj akciji maskiranih kriminalaca, policije i komunalne policije.

U prvom u nizu masovnih protesta, preko 5000 ljudi na ulicama Beograda pozvalo je na odgovornost predstavnike vlasti, među kojima i gradonačelnika Sinišu Malog, predsednika Skupštine grada Beograda, Nikolu Nikodijevića, i ministara policije, Nebojšu Stefanovića.

Jedna od kazni, ona najveća od 100 hiljada dinara, izrečena je za organizaciju protesta „Ostavke i odgovornost“ koji je Inicijativa organizovala 15. februara 2017. godine, kao reakciju na saznanja koja je supruga gradonačelnika iznela u intervjuu Mreži za istraživanje kriminala i korupcije KRIK.

U saopštenju podsećaju da je Marija Mali svedočila da joj se gradonačelnik lično hvalio da je imao problem, jer neki nisu hteli da se isele, te da je morao da organizuje akciju raščišćavanja usred noći.

I u ovom slučaju sud je odlučio da je Inicijativa Ne davimo Beograd kriva jer je prekršila Zakon o javnom okupljanju, koji propisuje da se protesti moraju prijaviti čak pet dana ranije, te da protesz nastao u reakciji na određeni događaj ne može imati organizatora.

Inicijativa je prijavljivala sve događaje koje je organizovala kada god je to bilo moguće. Međutim, u slučaju organizovane akcije „maskiranih kriminalaca“ iz Hercegovačke ulice i vrha policije, to nije svaki put moguće, saopštili su iz Inicijative.

Uplate se mogu izvršiti na:

Na dinarski račun:

br. računa: 265-1750310000907-92

primalac: Udruženje „Pravo na grad“

svrha uplate: Donacija Inicijativi Ne da(vi)mo Beograd.

šifra plaćanja: 188 za gotovinske, 288 za bezgotovinske uplate

Na devizni račun:

br. računa: RS35265100000017097950

primalac: Udruženje „Pravo na grad“

banka: Raiffeisen banka A.D. Beograd
SWIFT: RZBSRSBG

Putem PayPal servisa:

email: [email protected]

Putem Bitcoin servisa:
1DNimGfiA4iWVdh2vNc3UdH8cnAhcy

Putem Ethereum valute:
0xc651214401A3D08363Ca792CF2D2


 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari