NDMBGD protiv uklanjanja tezgi na Novom Beogradu 1Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Pokret „Ne davimo Beograd“ usprotivio se danas odluci o ukidanju tezgi i drugih pokretnih privremenih objekata na teritoriji opštine Novi Beograd i ocenio da je ona protivna interesu velikog broja uličnih prodavaca koji će izgubiti posao ali i građana kojima se uskraćuje mogućnost izbora robe i koji se prepuštaju velikim trgovinskim lancima.

„Umesto što grad ukida tezge, predlažemo da se, u okviru novobeоgradskih blokova, gde god je to moguće, obezbedi i uredi prostor koji bi bio opremljen savremenim mobilijarom i ustupljen malim trgovcima prehrambenih proizvoda“, navodi se u saopštenju.

Taj pokret se založio i za uvođenje programa podrške i saradnje malih trgovaca i poljoprivrednih gazdinstava koji proizvode domaću i zdravu, organsku hranu, jer će tako te tezge postati značajan izvor unapređenja kvaliteta hrane koju građani koriste, a ne „višak u našim blokovima i naseljima“.

„Iskustva širom Evrope upravo nam govore da se gradovi trude da diverzifikuju snabdevanje hranom i da podrže saradnju lokalnih proizvodjača i prodavaca. Zato ‘Ne davimo Beograd’ podržava opravdano nezadovoljstvo vlasnika tezgi i poziva Grad da odustane od ove odluke i donese novi Plan postavljanja tezgi i drugih pokretnih privremenih objekata na teritoriji grada Beograda koji bi uvažio te zahteve“, dodaje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari