NDNV: Nedopustive i opasne Pastorove pretnje novinarima 1Balint Pastor, Foto: Natalija Jakovljević/Danas

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) osudilo je danas uvrede koje je predsednik Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Balint Pastor uputio novinara koji izveštavaju na mađarskom jeziku, a u saopštenju tog udruženja navedeno je da je burno reagovao „jer mu se nije dopao način na koji su (novinari) analizirali izborne rezultate te stranke na nedavnim lokalnim izborima“.

Lider SVM optužužio je novinare da kreiraju lošu atmosferu u društvu nazivajući ih „kontranavijačima“ i „takozvanim nezavisnim, objektivnim i istraživačkim novinarima“.

Iz NDNV tvrde da su Pastorove stavove na društvenim mrežama podržali i drugi funkcioneri i članovi te stranke, među kojima i novi predsednik Skupštine Vojvodine Balint Juhas.

„NDNV poziva predsednika SVM da se javno izvini zbog ponižavanja novinara, te upozorava da njegov postupak predstavlja direktan i nedvosmisleni atak na slobodu novinara i medija, čija osnovna uloga u društve jeste da budu koretkiv vlasti i zastupaju interes javnosti“, stji u saopštenju tog udruženja.

Poručeno je da će NDNV obavestiti sve relevantne novinarske i medijske organizacije, kao i predstavnike evropskih institucija o ugrožavanju novinarskih i medijskih sloboda novinara u Vojvodini koji izveštavaju na mađarskom jeziku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari