NDNV: Predloženi pravilnik REM-a sadrži štetne odredbe, sprečiti nezakonitosti 1Foto: EPA-EFE CHEMA MOYA

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) upozorilo je danas da Nacrt pravilnika o načinu izvršavanja obaveza javnih medijskih servisa tokom predizborne kampanje koji je pripremilo Regulatorno telo za elektronske medije (REM) sadrži nedovoljno jasne, ali i nezakonite odredbe poput „značaja političkih stranaka, odnosno kandidata“.

NDNV apeluje da se iz Pravilnika briše odredba o „usklađenosti programa sa značajem političkih stranaka“, jer je nezakonita, te da se u tom pogledu primenjuje postojeći Zakon o javnim medijskim sevisima koji garantuje jednako predstavljanje političkih stranaka, koalicija i kandidata.

Članom 7 Zakona o javnim medijskim servisima je propisano „besplatno i jednako predstavljanje političkih stranaka, koalicija i kandidata“, dodao je NDNV.

„Pravilnik je potrebno prečistiti i od odredbi koje ostavljaju mogućnost za prenošenje funkcionerske kampanje i od odredbi koje REM-u ostavljaju mogućnost da izbegne zakonsku obavezu da postupa po službenoj dužnosti“, stoji u saopštenju NDNV.

Ovo udruženje je pozivalo medijske i druge stručnjake da se uključe u javnu raspravu koju REM u sredu, 18. decembra organizuje o tekstu Nacrta pravilnika, kako predloženi dokument „ne bi proizveo štetne posledice u predstojećoj predizbornoj kampanji“.

U saopštenju NDNV podseća i da je pravilnik za javne servise REM objavio 9. decembra, a nekoliko dana ranije i još neka, kako navode „takođe sporna dokumenta“, koja se odnose na ponašanje emitera u predizbornim kampanjama.

„Ovi dokumenti predstavljaju jednu u nizu aktivnosti proizašlih prevashodno na osnovu pritisaka međunarodnih faktora, a koje treba da pokažu da se nešto navodno radi na uspostavljanju konstatovanih medijskih nesloboda. Oni, međutim, suštinski ne donose ništa više od onog što propisiju važeći medijski propisi“, upozorio je NDNV.

Dodaje se da su u Pravilniku navedena „samo opšta mesta“.

„Zar nije to što REM ‘propisuje’ da se za vreme predizborne kampanje u izveštavanju o aktivnostima državnih organa i funkcionera ‘poštuju pravila profesionalizma, objektivnosti i novinarske etike’, već inače ključni princip funkcionisanja svih medija!?“, zapitao je NDNV.

NDNV smatra da na ovaj način REM samo „nastavlja da izbegava svoje zakonske obaveze, a koje uključuju i to da reaguje po službenoj dužnosti ukoliko mediji krše važeće propise“.

„Nažalost, bez posledica i po medije koji krše važeće propise i po REM koji na sve to žmuri, ugrožovajući tako temeljno pravo demokratskog poretka – pravo na slobodne i fer izbore“, upozorio je NDNV.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari