NDNV: U Novom Sadu hajka na novinare koji profesionalno izveštavaju o izborima 1Foto: BETAPHOTO/DRAGAN GOJIC

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) saopštilo je danas da su profesionalni novinari u tom gradu izloženi napadima i propagandnim lažima, kao i da su danas bili i fizički ugroženi jer su aktivisti Srpske napredne stranke (SNS) na njih bacili suzavac dok su izveštavali sa lokacije kod Novosadskog sajma na kojem se dešavao incident jer je grupa građana razvalila vrata od hale u kojoj se nalazi kol centar SNS-a.

„Pored toga, režimski tabloidi plasiraju lažne vesti o profesionalnim novinarima, u cilju da ih spreče da izveštavaju o tome kako teče izborni proces u Novom Sadu, i tako zataškaju brojne nepravilnosti i manipulacije koje se dešavaju od otvaranja birališta“, naveo je NDNV u saopštenju za javnost.

Dodali su da se novinar novosadskog portala 021 Žarko Bogosavljević, za kojeg su kazali da je jedan od najboljih reportera u gradu i šire, našao na meti napada režimskog tabloida koji ga je lažno optužio za nasilničko ponašanje na jednom biračkom mestu.

NDNV je naveo da je njihov programski direktor, novinar agencije Beta Dinko Gruhonjić od jutros “ponovo na meti crne propagande SNS-a”, kojoj je izložen dva i po meseca i zbog koje je ugrožena bezbednost njega i njegove porodice.

„Ovaj put su se u blizini biračkih mesta deljeni leci na kojima se Gruhonjić ponovo kleveće. Inače, propagandna glasila SNS-a, kao i visoki funkcioneri te stranke na čelu s njenim predsednikom Milošem Vučevićem bezočno su lagali neprestano tokom predizborne kampanje da je Gruhonjić kandidat ujedinjene opozicije za gradonačelnika Novog Sada i njen glavni ideolog. Dinko Gruhonjić niti je na izbornoj listi bilo koje stranke, niti je član ijedne partije, niti je ikada planirao da se bavi politikom“, saopštio je NDNV.

Dodali su da će o ovim incidentima obavestiti domaću i međunarodnu javnost i zatražiti zaštitu novinara, jer je „u pitanju otvoreni pokušaj ućutkivanja novinara, u cilju prikrivanja informacija vezanih za izborni proces od građana“.

„Novi Sad danas, na dan kad se održavaju lokalni izbori, nije bezbedan grad u kojem građani mogu slobodno da glasaju, u njemu glavnu reč vode batinaši u crnim ‘uniformama’ koji čuvaju gradske hale u kojima se odvijaju netransparnetne i sumnjive radnje vezane za izborni proces“, navodi se u saopštenju.

NDNV je pozvao međunarodne organizacije koje prate izborni proces u Srbiji da izvrše pritisak na nosioce vlasti da „zaustave napade i neviđene pritiske sa kojima se suočavaju novinari i novinarke koji danas profesionalno izveštavaju o izborima u Novom Sadu“.

Više o dešavanjima ispred Novosadskog sajma pročitajte OVDE.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari