Grupa muslimanskih vernika juče ujutro je sprečila rukovodstvo opštine Novi Pazar i predstavnike prosvetnih vlasti da u krugu novopazarskog Zdravstvenog centra polože kamen temeljac za izgradnju Medicinske škole. Početak izgradnje bio je planiran za polovinu maja ove godine, ali je, dva meseca pre toga, glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić u pismu rukovodstvu novopazarske opštine i republičkim vlastima upozorio da na lokaciji u krugu Zdravstvenog centra ne može ništa da se gradi jer je zemljište vakufsko (zadužbina), koje je nakon Drugog svetskog rata nacionalizovano i sedamdesetih godina dato zdravstvenoj ustanovi.

Grupa muslimanskih vernika juče ujutro je sprečila rukovodstvo opštine Novi Pazar i predstavnike prosvetnih vlasti da u krugu novopazarskog Zdravstvenog centra polože kamen temeljac za izgradnju Medicinske škole. Početak izgradnje bio je planiran za polovinu maja ove godine, ali je, dva meseca pre toga, glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić u pismu rukovodstvu novopazarske opštine i republičkim vlastima upozorio da na lokaciji u krugu Zdravstvenog centra ne može ništa da se gradi jer je zemljište vakufsko (zadužbina), koje je nakon Drugog svetskog rata nacionalizovano i sedamdesetih godina dato zdravstvenoj ustanovi. Muftija Zukorlić je tada predložio, s obzirom na to da ima mesta, da se školska zgrada radi na lokaciji do sporne.

Medicinska škola u ugostiteljskom preduzeću

Izgradnja nove zgrade Medicinske škole u Novom Pazaru treba da se gradi sredstvima Evropske investicione banke. Za izgradnju 3.837 metara kvadratnih treba da se utroši blizu 4 miliona evra. Rok za njenu izgradnju je godinu dana. Ova škola sada ima 20 odeljenja sa 700 đaka i radi u neadekvatnim uslovima, adaptiranoj zgradi Ugostiteljskog preduzeća Lipa. To su konstatovali i predstavnici Ministarstva prosvete Srbije.

Novosadski muftija i rukovodilac Versko-prosvetne službe Mešihata IZ u Srbiji Rešad Plojović je rekao da su vernici sprečili početak izgradnje objekta na lokaciji koja po Zakonu o restituciji pripada IZ i „da ne može da se dozvoli izgradnja, jer imovina koja po zakonu treba da bude vraćena verskim zajednicama do rešenja spora mora da ostane u stanju kakvom jeste“.
Ministar vera Srbije Radomir Naumov juče je uputio pisma ministru prosvete Zoranu Lončaru i Mešihatu IZ u Srbiji. Od ministra Lončara je zatražio da obustavi izgradnju škole na nacionalizovanom zemljištu IZ Sandžaka i naveo je da će zemljište u krugu Zdravstvenog centra, po stupanju na snagu Zakona o restituciji, nesumnjivo biti vraćeno IZ i da tu ne može da se gradi.
„Zbog protivljenja vernika radovi nisu otpočeli. Situaciju dodatno komplikuje najavljena intervencija policije protiv svih protivnika izgradnje“, navodi se, između ostalog, u pismu ministra vera Naumova, ministru prosvete Lončaru. Republički ministar vera ministra prosvete je podsetio da Zakon o vraćanju imovine verskim zajednicama i crkvama „jasno precizira da od 1. maja 2006. nije dozvoljeno bilo kakvo raspolaganje imovinom koja je predmet vraćanja“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari