Advokat aktivista "Ne damo Jadar": Nakon saslušanja, pušteni svi uhapšeni da se brane sa slobode (VIDEO) 1Protest Foto: Vojin Radovanović

Svih sedmoro aktivista Udruženja „Ne damo Jadar“ pušteni su da se brane sa slobode, saopštio je advokat uhapšenih Dušan Filipović.

Protiv njih će, kako je MUP prethodno saopštio, biti podnete krivične prijave.

Kako je Filipović rekao za N1, sinoć posle ponoći je završeno saslušanje svih uhapšenih koji su saslušani u svojstvu osumnjičenih.

„Zlatko Kokanović saslušan je u svojstvu osumnjičenog, satavljaju mu se na teret dva krivična dela – ugrožanje javnog saobraćaja opasniom radnjom i za napad na služeno lice. Nebojši Petkoviću stavlja se na teret napad na službeno lice“, rekao je Filipović.

U saopštenju koje je advokat Filipović poslao medijima piše da je Kokanović nakon puštanja rekao da se „moramo pripremiti za četvrtak“.

„U četrtak se moramo spremiti jer Ustavni sud hoće da poništi Uredbu kojom je Prostorni plan područja posebne namene stavljen van snage. Rio Sava je podnela taj zahtev. Moramo u četvrtak biti tamo da im pomognemo da donesu pravu odluku. Ako oni ponište tu uredbu, rudnik se priprema za otvaranje. To ne smemo dozvoliti“, rekao je Kokanović.

Drugi uhapšeni ekološki aktivista Nebojša Petković je dodao da su u policijskoj stanici saznali da je osam policajaca otišlo u bolnicu na pregled.

„Ovako dugo su nas držali zato što su pregledali snimke, pokušavali su da nađu da je neko nekoga negde udario, međutim nisu uspeli i zbog toga smo pušteni. Vidimo se u četvrtak ispred Ustavnog suda, mi smo tamo u osam časova“, pozvao je Petković.

Dodao je i da se ostalih petoro sumnjiči za sprečavanje službenog lica u vršenju službene radnje.

Kako je kazao, protest je bio pri kraju i tada su krenula privođenja.

„Loznica je juče bila tužan grad, velika je odgovornost na onima koje su srtanovnike ovog kraja doveli u situaciju da rade to što su radili“, istakao je Filipović.

Tokom večeri, ispred lozničkog SUP-a okupili su se aktivisti i građani, a policajci su blokirali ulaz u zgradu. Protiv sedmoro ekoloških aktivista iz organizacije „Ne damo Jadar“ policija je podnela krivične prijave zbog „ometanja u radu policijskih službenika“ i „napada na policijske službenike“.

Filipović je juče rekao da su svi su demantovali navode optužbi koje im se stavljaju na teret.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari