Udruženje "Ne damo Jadar" poziva građane da u četvrtak organizuju blokade u svojim mestima (VIDEO) 1Protest Foto: Vojin Radovanović

Udruženje građana „Ne damo Jadar“ putem naloga na društvenoj mreži Facebook pozvali su građane iz svih gradova Srbije da u četvrtak organizuju blokade u znak protivljenja iskopavanja litijuma.

Objasnili su da se u četvrtak održava sednica Skupštine opštine Loznice, na kojoj pitanje poslovnog plana nije tema, niti tačka i neće se razmatrati.

„Imamo informacije, a i osnovano sumnjamo, da će se ta tačka vandredno dodati na dnevni red i već smo rekli da su Lozničani i sela oko Loznice spremni da čim dobiju informacije da je ta tačka stavljena na dnevni red krenu i istog momenta blokiraju opštinu. Mi koji smo sa strane treba u svojim mestima, koliko smo u mogućnosti, da barem blokiramo jedan put lokalnog značaja, ili jednu malu raskrsnicu“, poručili su iz udruženja.

Dodali su da nije potrebno da svi krenu u Loznicu, jer ona već ima dovoljno ljudi, ali da treba pružiti podršku tako što će građani u svojim mestima napraviti blokade, bilo šta da se uznemire „lokalne kabadahije“, te da se pokaže da su svi podjednako protiv rudnika.

Pozivali su odbornike Skupštine opštine Loznice da donesu pravu odluku u korist cele Srbije, a ne da je pretvore u rudarsku koloniju.

Podsećamo, dve godine nakon odluke Vlade da se projekat Jadar ukine, Ustavni sud je doneo odluku kojom je utvrdio da Uredba o prestanku važenja Uredbe o utvrđivanju Prostornog plana područja posebne namene za realizaciju projekta eksploatacije i prerade minerala jadarita „Jadar“, nije u saglasnosti sa Ustavom i zakonom.

Uredba je, kako je ocenio taj sud, doneta na način koji nije u saglasnosti sa Članom 3. Ustava i odredbama Zakona o Vladi i Zakona o proceni uticaja na životnu sredinu.

Četiri dana nakon toga, vlada je ponovo usvojila uredbu o iskopavanju litijuma.

Tokom posete nemačkog kancelara Olafa Šolca potpisan je Memorandum o razumevanju između EU i Srbije o strateškom partnerstvu o održivim sirovinama, lancima proizvodnje baterija i električnim vozilima.

Memorandum su u Palati Srbija potpisali ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović Handanović i potpredsednik Evropske komisije Maroš Šefčovič.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari